Članak top banner 970x90
Vijesti

Changan Lumin Corn – Autić s izgledom veselog psića i cijenom od 7.300 dolara

Ovo je samo jedan u nizu kineskih jeftilena za gradsku gužvu, koji za razliku od konkurencije ima dopadljiv dizajn i veći nivo luksuza.

Autor: BIHAMK

Malo je poznato da je Changan Automobile, kineski proizvođač iz jugozapadne Kine, prošle godine bila najprodavanija domaća marka na kineskom tržištu sa isporukom od 2,3 miliona vozila. Kako i ne bi, kad recimo od nedavno u svojoj ponudi imaju električni mini model Lumin Corn čija je startna cijena svega 7.300 dolara. Daleko od toga da je ovo u Kini povoljna cijena, ali za razliku od preskromne konkurencije, Lumin Corn, za odmjereno više novaca, ima zanimljiv dizajn i veću dozu luksuza.

Ovaj maleni trovratni električar, sa izgledom simpatičnog psića, ima elektromotor od 41 KS i sasvim solidnu autonomiju (u top verziji) od 301 km, što je recimo više od jedne Dacije Spring. Ovo je zahvalan igrač u segmentu električnih gradskih automobila u Kini, s obzirom da se svaki centimetar dužine i svaki potrošeni yuan cijeni dvostruko više nego na razvijenim tržištima.

Moglo bi se reći da Lumin Corn izgleda slatko sa svojim oblinama, okruglim svjetlima i vratima s kvakama koje se uvlače. Luminovi točkovi imaju dimenzije 165/70 R14, što je recimo standard jednog Fiat Punta druge generacije, a prekriveni su aerodinamičnim poklopcima.

Vrijedi spomenuti da Lumin Corn stoji na Changanovoj EPA0 platformi, razvijenoj za hatchback i gradske automobile. Njegove dimenzije su 3270/1700/1545 mm s malenim međuosovinskim razmakom od 1980 mm. Ako ga poredimo s najvećim rivalom, Wuling Hongguang Mini EV, 353 mm je duži, 207 mm širi i 76 mm niži od njega.

Simpatičnost ovog oblog mališana nastavlja se i unutra gdje preovladava jednostavnost. Iznad centralne konzole ugrađen je ekran od 10,25 inča, a ispod se nalaze fizički tasteri za kontrolu klime i funkciju pokretanja/zaustavljanja motora. Volan je izuzetno sportski za električni gradski automobil sa 41 konjem i maksimalnom brzinom ograničenom na 101 km/h. Changan Lumin Corn ima četiri sjedišta i prtljažnik kapaciteta 104 litra.

Početna verzija Changan Lumin Corna, opremljena LFP baterijom od 12,92 kWh za 155 km dometa, ima cijenu od 7.300 dolara. Sljedeća verzija dostupna je za 8.050 USD. Za ovaj iznos novca vozilo je opremljeno baterijom od 17,65 kWh koja je dovoljna za autonomiju od 210 km. S najvišim nivoom opreme Lumin Corn košta 9.540 USD. Ovaj model ima bateriju od 27,99 kWh i jako dobru autonomiju do 301 km.

Konkurenti Changan Lumin Corn-u su manje-više koncepcijski identični autići. Riječ je o modelima s neobičnim nazivima kao što su Chery QQ Ice Cream, Lingbox Uni, itd. Ali glavni rival je Wuling Hongguang Mini EV (slika iznad). Međutim, Wuling EV u dvoboju sa Lumin Cornom izgleda kao pravi autsajder, bez obzira na početnu cijenu od nevjerovatnih 4.900 dolara. Iako je Wuling jeftiniji od Lumin Corn-a, riječ je o mnogo skromnijem gradskom autiću. Lumin Corn je luksuzniji, ima jači motor i veći je.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo