Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

EU s novim zahtjevima za električne automobile

Ranije ovog ljeta Europska unija je uvela zahtjev za kartično plaćanje na svim novim stanicama za punjenje električnih vozila na području EU.

Autor: BIHAMK

EU je već ranije najavila da će postojati jasni zahtjevi za punionice električnih vozila u Europi, pri čemu je jedna od najvažnijih tačaka lakše plaćanje punjenja električnih vozila bez potrebe za aplikacijama ili pretplatama, te zahtijeva da bi trebalo biti moguće plaćanje karticom ili beskontaktno. Mogućnost plaćanja karticom za punjenje elktričnog vozila je postao uvjet, ali EU postavlja uvjete i za e-roaming, što znači da će se aplikacije raznih kompanija koje služe za punjenje elektičnih vozla moći koristiti na svim punionicama.

Novi zahtjevi Europske unije jeste i udaljenost između stanica za punjenje. Od 2025. godine EU zahtijeva postavljanje brzih punionica od najmanje 150 kW na svakih 60 kilometara duž transeuropske prometne mreže. Europski parlament na svojim stranicama navodi da od 2026. mora postojati barem jedna punionica na svakih 60 kilometara glavnih cesta u Europi. Time se stvara pritisak na zemlje EU koje do 2024. moraju predstaviti svoje planove o tome da li su ispunile zahtjeve i kako će to postići.

Novi zahtjevi trebali bi vozačima na električni pogon olakšati putovanje kroz Europu i smanjiti strah dometa električnog vozila.

„Optimistični smo da će u bliskoj budućnosti biti jednako lako platiti punjenje električnog automobila kao što je to danas na tradicionalnim benzinskim pumpama“, izjavio je španski ministar za saobraćaj i transport Sánchez Jiménez.

Punjenje električnih vozila se mora pojednostaviti te punionice moraju biti dostupne za sve marke automobila, a plaćanje mora biti jednostavno za korisnike.

Pored gore navedenih zahtjeva, EU zahtjeva i da se do 2027. uspostavi zajedničko rješenje zemalja u EU-zoni, koje će prikazivati informacije o dostupnosti, vremenu čekanja i cijenama na punionicama u Europi, da bi punjenje električnih vozila bilo maksimalno pojednostavljeno za korisnike usluga.

BIHAMK

Povezane novosti

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Citroen predstavlja novu generaciju modela C3 Aircross

Francuzi su odlučili radikalno promijeniti pristup na tržištu kompaktnih SUV vozila i potpuno redizajnirati svoj model C3 Aircross. Evropska verzija ovog modela dijeli novu konstrukcijsku osnovu Smart Car s nedavno lansiranim modelom C3.

Proizvedeno dva miliona Hyundai Tucsona u Češkoj

Proizvedeno dva miliona Hyundai Tucsona u Češkoj

U ponedjeljak je s proizvodne trake sišao dvomilioniti Tucson u češkoj fabrici u Nošovicama. Ovaj posebni primjerak obojen je u Sailing Blue Pearl boju i pogonjen s 1.6 T-GDi HEV motorom, već sada stiže do svog budućeg vlasnika u Velikoj Britaniji.

Možda bi vas zanimalo