Članak top banner 970x90
Zima

Savjeti za pranje automobila zimi

Kada dođe zima i dani postanu hladniji, često se možemo dovesti u dilemu da li je dobra odluka prati automobil, jer će već sutra opet biti prljav.

Autor: BIHAMK

Kada dođe zima i dani postanu hladniji, često se možemo dovesti u dilemu da li je dobra odluka prati automobil, jer će već sutra opet biti prljav. Međutim, pranje automobila zimi treba biti redovno i jednako često kao i ljeti i za to postoje veoma dobri razlozi.

Naime, zbog povećane prljavštine na cestama kao i soli koja se posipa tokom zime veoma je bitno i u zimskim danima odvojiti vrijeme na pranje automobila, kako bi smanjili mogućnost pojave korozije na automobilu, kao i pogoršanje već postojećih oštećenja. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti podvožju automobila, kao i dijelovima oko točkova, ispod blatobrana, pragovima, branicima, donjim dijelovima vrata, jer su upravo to dijelovi koji su najviše izloženi svim nečistoćama koje mogu negativno da utiču na automobil. Pobrinite se da uklonite sav led i stvrdnuti snijeg, ukoliko se negdje zadržao na karoseriji. Poslije pranja, veoma bitno je i posušiti automobil, kako bi spriječili zaleđivanje dijelova poput brava i brisača.

Ukoliko automobil perete na automatskoj praonici ili planirate da ga sami perete ručno, bitno je da se pobrinete da uklonite sve grube nečistoće sa površine, prije nego što dođe do čišćenja automobila četkom ili spužvom, kako bi izbjegli grebanje zaštitnog laka automobila. Kod automatskih praonica dostupan je program predpranja, koji je veoma koristan u zimskim uslovima, jer pored skidanja grubih nečistoća, omogućava ublažavanje temperaturne razlike između spoljnog okruženja i farbe, čime se smanjuje mogućnost oštećenja laka i farbe.

Ukoliko automobil perete na samouslužnoj praonici, za uklanjanje nečistoća izaberite program pranja sa šamponom, a nakon toga isperite svaki dio automobila programom sa čistom vodom. Dodatni programi sa voskom ili nekim drugim zaštitama nisu posve neophodni, ali svakako da ih možete upotrijebiti ukoliko želite.

Veoma bitno je napomenuti da u slučaju niskih vanjskih temperatura koje se spuštaju ispod nule, pranje ipak preskočite jer prevelika temperaturna razlika dovodi do zamrzavanja brava na vratima, smrzavanja gumenih dijelova poput brisača, a nije dobro ni za boju, ni za plastiku, kao ni za dijelove karoserije koji su već oštećeni.

BIHAMK

Povezane novosti

Snijeg

Snijeg

Olimpijska bajka iz '84-te, baš kako ju je u jednoj strofi pjesme Fildžan viška opjevalo Zabranjeno pušenje, bila je moguća jer je pao snijeg. Novi snijeg koji konačno pada, osim zimske idile, donio je i probleme u saobraćaju.

Možda bi vas zanimalo