Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Snijeg

Olimpijska bajka iz '84-te, baš kako ju je u jednoj strofi pjesme Fildžan viška opjevalo Zabranjeno pušenje, bila je moguća jer je pao snijeg. Novi snijeg koji konačno pada, osim zimske idile, donio je i probleme u saobraćaju.

Autor: Amer Obradović

Čekali smo dugo. Skoro dva mjeseca. A onda je poprijeko preko Bosne palo 30-tak centimetara snijega. Sigurno nas neće zatrpati fifteen feet of pure white snow kao u pjesmi Nicka Cavea. Pretvoreno u metrički sistem, petnaest stopa čistog bijelog snijega bi bilo previše – preko četiri i po metra! Prognoze govore da će još padati, ali neće ga biti baš toliko da odsječe gradove i sela kao u Pamukovom istoimenom romanu, u kojem nadnaravna ljepota grada Karsa i snijega koji ne prestaje padati, bez obzira na politički i ljubavni belaj, glavnog junaka potakne na pisanje pjesama... Sjećam se 1999. kada je u Sarajevu palo 90 centimetara snijega i tada sam sa prijateljima iz studentskih dana po tramvajskim šinama pješačio od Alipašinog Polja do Filozofskog fakulteta na Marijin Dvoru. Osim po tramvajskoj ruti, drugačije je bilo nemoguće pješačiti. Izgledalo je nestvarno lijepo, ali i pomalo haotično. Ipak, sve je bilo bijelo i čisto. Taj veliki snijeg kao da je pokrio i ratne rane, ožiljke Sarajeva. Ta ''ljepota'' je, opet, stvorila velike probleme u saobraćaju, a pojedina sela i gradovi bili su saobraćajno odsječeni danima. Bilo je velikog snijega i 2005. kada sam kao novinar zajedno sa vojskom helikopterom dolazio do zabačenih sela na Bjelašnici i okolini Čajniča i Goražda. Slično iskustvo sa velikim snijegom imali smo i 2012. godine. Snijeg donosi prirodnu ljepotu i pravi bajkovitu idilu, ali da bi ga pamtili po lijepom važno je dobro se pripremiti, počevši od građana, vozača, pa do cestarskih službi koje su zadužene za održavanje.

Prvog dana su zbog prvog ovogodišnjeg snijega pojedine putni pravci bili u prekidu, ili je vožnja bila otežana, posebno su bili problemi oko Posušja, na Bradini, prema Bjelašnici i Igmanu, kao i drugim ski-centrima. Mnogima nije trebalo mnogo da se požale i na probleme koje je snijeg donio, sarajevski premijer Forto je pozvao da se i lopate uzmu u ruke kako bi se očistili prilazi zgradama, a nadahnuti meteorolog Nedim Sladić je, na kuknjavu kako je zbog padavina teško u saobraćaju, odgovorio: ''Ljudi dragi, uživajte za promjenu''. Na našem portalu možete pročitati brojne savjete kako dobro pripremiti automobile za sve uslove na cesti, naročito one zimske koji su najizazovniji. Posebno mogu odahnuti turistički radnici i ugostitelji čiji posao ovisi o snijegu. Kraj januara će ipak pomoći da sezona ne propadne. Nekako u zadnji čas. Kao kada je dan pred početak Olimpijskih igara 1984. godine snijeg pokrio Sarajevo. Dobro, više zatrpao nego pokrio, ali onda je doslovno cijeli grad, od srednjoškolaca do vojske, ustao da se snijeg čisti i ulice su bile prohodne. Te '84. je Sarajevu trebao snijeg, treba mu i ove kao i svake godine, jer ga zimi čini ljepšim i svojim. 

Olimpijska bajka osamdesetčetvrte, baš kako ju je u jednoj strofi pjesme Fildžan viška opjevalo Zabranjeno pušenje, bila je moguća jer je pao snijeg. Pa se skupio čitav svijet, a jalija nekome kauboju prodala i Begovu džamiju... Dobro je da i ove godine snijeg pada, da mnogi mogu uživati u zimskim sportovima i šetnji po snijegu. U Sarajevu, i drugim bosanskim gradovima koji su u kotlini, barem je zrak čišći, a nadati se da snijega neće biti previše kako ne bi stvorio dodatne probleme u saobraćaju. Meteorolozi kažu da ga sigurno neće biti preko četiri metra kao u spomenutoj Caveovoj numeri. Sjajan je i video ove pjesme koji je snimljen u zgradi bivšeg Centralnog komiteta Komunističke partije Kazahstana. Caveov bend svira uživo, a okolo plešu i neki poznati muzičari kao što su Jarvis Cocker, Jason Donovan, Noah Taylor... Na kraju te pjesme, kada hladnoća tijela i uma počinju da paraliziraju tijelo, slavni pjevač priziva da se ruke dignu visoko ka nebu. Kao na našim stećcima. Oni među najljepšima stećcima, na Visočici, recimo, pokriveni su debelim bijelim jorganom. I zato, za promjenu, uživajmo u snijegu i čaroliji koju on donosi.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo