Članak top banner 970x90
Savjeti

Zima još nije gotova – Budite i dalje oprezni

Nije važno koliko ste dobar vozač, određeni elementi predstavljaju puno izazova vozačima na cesti u zimskim uslovima i zato treba biti posebno oprezan. Zima još nije gotova, jutra su i dalje hladna i rovita, stoga opreza nikad na odmet.

Autor: BIHAMK

Kada smo spremni na zimu i padavine, možemo uživati u radostima koje zima donosi - svi žude za malo slobodnog vremena koje bi proveli na daljim destinacijama, zimovalištima, skijalištima i sl. Zato nije zgoreg ponoviti nekoliko sigurnosnih savjeta za vožnju po lošem vremenu, pogotovo onima koji putuju.

Vozite polako

Sunčani februar nas je nakratko zavarao. Padavine su se vratile, ceste su vlažne i klizave. Snijega ima posebno na planinskim prevojima kojima Bosna i Hercegovina obiluje. Stoga, intenzivno pritiskanje papučice gasa ili pak jače kočenje može samo povećati mogućnost upadanja u probleme, jer proklizavnje točkova nije poželjno niti u jednoj situaciji.

Noviji automobili, pogotovo električni, mogu snažno ubrzavati i postići veliku brzinu kretanja u svega nekoliko sekundi! Teže je kontrolisati vozilo kada je podloga klizava. Stoga je za početak preporučljivo povećati udaljenost u odnosu na vozilo ispred, kako biste dobili dodatno vrijeme za zaustavljanje, pogotovo ako je neophodno jače kočiti. Također je bitno shvatiti da se svaki automobil drugačije ponaša u vlažnim uslovima.

Također, ne aktivirajte svoj tempomat po snijegu i kiši. Morate imati potpunu kontrolu tokom vožnje u vlažnim uslovima.

Ne budite "heroj za volanom"

Nije važno koliko je snažno vaše vozilo - čak i ako posjeduje 4x4 pogon, majka priroda ima način da ponizi ljudsku tehnologiju kada se najmanje nadate, zato je ne potcjenjujte.

Izvještaji često ukazuju na problematiku potapanja vozila. Dakle, kao pravilo, kada vidite poplavljenu cestu ili vodenu barijeru koja nije stavljena pod kontrolu lokalnih vlasti, najbolji savjet je da se okrenete. Često smo svjedočili zadnjih godina potapanje naoko sposobnih terenaca koji ostanu zaglavljeni u potopljenim podvožnjacima, prije svega misleći na onaj u sarajevskom naselju Buća Potok.

Pazite na pješakinje, pješake i bicikliste

Vidljivost je značajan problem pri vožnji u nepovoljnim uslovima. Kretanje kroz lokve zna uticati na elektro instalacije, zato se krećite sporije ili jednom stranom ''hvatajte'' ispupčenja na cesti poput trotoara. S druge strane, vožnja pod jakom kišom dovodi do povećanog naprezanja i može vas fizički iscrpiti.

Međutim, ključno je biti posebno oprezan i gledati širu sliku u takvim uslovima. Izmjenite filter klime na vrijeme, a preporučujemo tip sa aktivnim ugljenom. S takvim filterom ventilacija radi efikasnije. Ako obična ventilacija ne pomaže uključite klima uređaj. Svakako prvo preporučujemo temeljito čišćenje snijega i leda sa stakala, kao i skidanje istog sa krova, prije uključivanja u saobraćaj.

Nemojte praviti nepromišljene pokrete na cesti, poput agresivnog kočenja, skretanja ili naglog ubrzavanja. Umjesto toga, vozite defanzivnije.

Planirajte svoja putovanja unaprijed

Nije važno koliko ste dugo i često vozili nekom dionicom. Stvari postaju drugačije kada je vrijeme ekstremno. Za besprijekorno iskustvo putovanja informišite se o stanju na putevima i isplanirajte svoju rutu unaprijed.

Za dalje putovanja, odvojite malo vremena da istražite svoju rutu. U vremenskim izvještajima provjerite uslove na svom putu, vijesti o radovima na putu ili zaobilaznicama, novosti o saobraćaju, moguće zastoje na cesti itd. Štaviše, ako će vaše putovanje trajati više od nekoliko sati, planirajte zaustavljanja, a smještaj rezervišite unaprijed.

Razmišljajte preventivno

Nažalost, mnogi ljudi polažu nade u hitne službe. Tokom praznika ili ekstremnih vremenskih prilika, hitni se incidenti udvostruče. Ako trebate pomoć, morat ćete čekati duže prije nego što dobijete pomoć – još gore ako ste zapeli usred ničega.

Kako biste se zaštitili, sastavite komplet za hitne slučajeve na cesti. Spakujte dovoljno hrane, grickalica, pitku vodu, svjetiljku, napunjen mobitel i pribor za prvu pomoć.

Pobrinite se da imate komplet za popravak probušene gume, dovoljno napuhan rezervni točak, set lanaca i neophodni alat za vaše vozilo.

BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo