Članak top banner 970x90
Savjeti

Sigurnost vozača bicikla

Vožnja bicikla je nesumnjivo jedan od najboljih, najbržih i najzdravijih oblika prijevoza. Mnogima je bicikl prijevozno sredstvo od tačke A do tačke B. Kakav god bio vaš odnos s biciklom, pravila treba znati i pridržavati ih se.

Autor: BIHAMK

Kao i u svakoj aktivnosti na otvorenom i u biciklizmu postoje određene opasnosti kojih bi vozač trebao biti svjestan. Najveće opasnosti vjerovatno su prisutne kod vožnje po istoj cesti kao i automobili. Biciklisti bi trebali usvojiti osnovne vještina i principe biciklizma po cestama, pogotovo početnici, jer za njih vožnja po frekventnim cestama može biti zastrašujuća. Sljedećih nekoliko sigurnosnih mjera može učiniti korištenje biciklom sigurnijim, zabavnijim i puno manje stresnim.

Nošenje kacige

Biciklisti bi trebali nositi zaštitne kacige. Kaciga treba da bude udobna i ne bi se smjela micati kada se rade nagli pokreti glavom.

Pregled bicikla

Prije vožnje po saobraćajnicama potrebno je napraviti pregled bicikla. Provjeriti da li kočnice rade dobro, očistiti reflektore, provjeriti da li je pritisak u gumama adekvatan, podesiti sjedište prikladnoj visini.

Uvijek voziti po pravoj strani ceste

Vozač bicikla dužan je da se kreće što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, po biciklističkoj stazi odnosno traci. Na biciklističkim stazama uređenim i obilježenim za saobraćaj bicikala oba smjera vozila se moraju kretati desnom stranom u smjeru kretanja vozila. Ako se dva ili više vozača bicikala kreću u grupi, dužni su se kretati jedan za drugim.

Pridržavati se saobraćajnih pravila

Poštovati saobraćajna pravila, stop znakove i stop svjetla, te naučiti i slijediti sva saobraćajna pravila i propise. Prilagoditi vožnju vrsti i stanju kolovoza.

Ne raditi nagle pokrete

Ne raditi ništa što bi moglo iznenaditi vozače automobila. Vozač u automobilu vjerovatno neće moći tako brzo reagirati. Signalizirajte drugim vozačima kada se spremate na neki pokret.

Biti vidljiv

Vozač bicikla u periodu od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti mora koristiti svjetloodbojni prsluk ili odgovarajuću retroflektirajuću opremu koja osigurava primjerenu uočljivost vozača bicikla ili bicikla.

Biti svjestan svega što vas okružuje

Treba biti svjestan uslova po kojima se vozi i uvijek voziti oprezno. Pratiti kretanje saobraćaja i biti spremni na manevre kako bi održali sigurnost. Držati oči otvorene jer nikad ne znamo koji automobil se može zaustaviti ispred ili ko bi mogao otvoriti vrata parkiranog automobila. Uvijek održavati siguran razmak od drugih vozila. Smanjiti brzinu vožnje kod približavanja raksrsnici zbog blagovremenog uočavanja saobraćajne signalizacije i drugih učesnika.

Ne izvoditi akrobacije

Nikada ne raditi nagle pokrete ili akrobacije na cestama na kojima saobraćaju motorna vozila. Posebno voditi računa o ravnoteži prilikom davanja znakova rukama.

Vozač bicikla naročito ne smije:

- Ispuštati upravljač iz ruku, osim kad najavljuje promjenu smjera kretanja;

- Sklanjati noge sa pedala;

- Pridržavati se za drugo vozilo;

- Voditi, vući ili potiskivati druga vozila odnosno životinje, osim vući priključno vozilo za bicikl;

- Dopustiti da vozilo kojim upravlja bude vučeno ili potiskivano;

- Prevoziti predmete koji mogu ga ometati tokom upravljanja;

- Imati na oba uha slušalice za audio uređaje;

- Koristiti mobilni telefon.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo