Članak top banner 970x90
Savjeti

Ponavljamo gradivo – 11 savjeta za uštedu goriva

Uz današnje cijene goriva, svaka ušteda je dobrodošla. Bez obzira što dosta od ovoga već znate i primjenjujete nije na odmet podsjetiti se na neke jednostavne savjete. Kvaka leži u detaljima koji vam mogu pomoći da uštedite novac na pumpama.

Autor: BIHAMK

Ne stiskajte gas do kraja i umjereno ubrzavajte

Ovo je sigurno jedan od najčešćih i najdosadnijih savjeta. Procjenjuje se da ako vozite 120 km/h umjesto 90 km/h, možete potrošiti čak 20% više goriva. Ali čak i ako niste voljni odvojiti više vremena za dolazak do odredišta, još uvijek možete uštedjeti benzin poboljšavajući svoju vožnju. Pritišćite papučicu gasa postepeno, a ne snažno i stalno s pritiskom do dna hoda pedale. I dalje ćete postići željenu brzinu bez usporavanja drugih učesnika u saobraćaju.

Usporite na isti način

Tehnika usporavanja može napraviti veliku uštedu u potrošnji. Ako je crveno svjetlo na semaforu ili je saobraćaj zaustavljen ispred vas, maknite nogu s gasa prije nego što se potpuno zaustavite. Kada kočite, ne morate to činiti intenzivno, jer to ujedno utiče na dugotrajnost vaših kočnica.

Predvidite svoj sljedeći potez

Uvijek gledajte šta se dešava u saobraćaju ispred vas, čak i dinamiku kretanja dva-tri vozila ispred vas. To povećava vašu razinu sigurnosti, kao i potrošnju goriva. Ako je ispred vas zaustavljen autobus ili se saobraćaj usporava, a druge trake su slobodne, dovoljno rano uočavanje ovog problema može vam dati dovoljno vremena da se prestrojite u slobodnu traku tako da ne morate stati. Najviše goriva trošite kada ubrzavate nakon zaustavljanja, tako da to potencijalno može puno uštedjeti.

Oslobodite se tereta

Veća težina znači veću potrošnju goriva, stoga ne vozite u prtljažniku ono što ne koristite. Izbacite svu opremu i pribor koju povremeno koristite, to će vam takođe uštedjeti gorivo.

Očistite i krov. Krovni nosači i poprečne šipke na vašim krovnim nosačima stvaraju otpor vjetra, što zauzvrat utječe na potrošnju goriva.

Provjerite gume

Ako guma nema dovoljno zraka, povećava se otpor kotrljanja i potrebno je više energije da se rotira (također se može istrošiti neravnomjerno ili prerano). Dobro je provjeravati pritisak u gumama jednom mjesečno, uključujući povremeno i gumu na rezervnom točku ako je imate.

Koristite pravo gorivo

Ako vaše vozilo pokazuje i preporučuje da sipate određeno gorivo onda tako postupite. Ako to ne učinite, procesor automobila će prilagoditi rad motora kako bi nadoknadilo oktanski broj koji nedostaje. Kada se to dogodi, motor može raditi loše i na kraju trošiti više goriva, nekad trošeći i litru više na 100 pređenih kilometara.

Odaberite adekvatan mod vožnje

Neka vozila uključuju mogućnost odabir načina vožnje, koji po potrebi optimiziraju odziv gasa, motora i mjenjača. Koristite postavku "Economy" ako postoji. Izbjegavajte "Sport", koji ima tendenciju povećati broj obrtaja motora i držanje mjenjača u nižem stepenu prenosa duže vrijeme. Ovo se posebno odnosi na gradsku vožnju u kojoj bilo kakav sportski mod apsolutno nema logike.

Budite konstantni

Umjesto da voze ujednačenom brzinom, neki vozači imaju naviku da često naglo pritišću pedalu gasa i naglo je puštaju, što svakako povećava potrošnju goriva. Ako vam se čini da ne možete držati nogu mirno i linearno koristiti papučicu, koristite tempomat kad god je to moguće.

Optimizirajte pogonske točkove

Ako vaše je vozilo s 4x4 pogonom i nudi mogućnost isključivanja pogona na sve točkove preko mehaničke sklopke, učinite to ako ne vozite po mokrim, skliskim ili terenskim površinama. Većina elektronski kontrolisanih 4x4 pogona, recimo na autoputu, automatski isključi pogon jednog para točkova (recimo zadnjih), jer teren ne zahtjeva pogon na sva četiri točka. Ovo posebno povećava ekonomičnost.

Izbjegavajte dugotrajan rad motora u ''leru''

Ugasite motor ako ćete neko vrijeme biti parkirani i čekati. Većina novijih vozila posjeduje funkciju start/stop, koja se privremeno isključuje kada se zaustavite, a zatim se ponovno pokreće čim maknete nogu s kočnice. Većina se može isključiti na taster, ali najbolje je da ga ostavite aktiviranim kako bi vam uštedio gorivo.

Održavajte svoje vozilo

Kruna potrošnje goriva svakako dolazi s redovnim održavanjem. Motori rade na vrhuncu efikasnosti kada su dobro održavani. Slijedite planirani raspored održavanja vašeg vozila, uključujući redovne intervale izmjene ulja i filtera. Ako ustanovite da vaše vozilo troši više goriva nego inače, recite to svom mehaničaru jer to može ukazivati ​​na dotrajalu komponentu elektronike, pokvaren senzor ili neki drugi problem koji uzrokuje povećanu potrošnju.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Korak po korak, pješačka odgovornost kao ključ sigurnosti

Nesmotrenost pješaka predstavlja jedan od najvećih izazova u urbanom saobraćaju, često rezultirajući opasnim situacijama i nesrećama. Bitno je podići svijest među pješacima o njihovoj odgovornosti iako se oni smatraju ugroženom kategorijom u saobraćaju.

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Možda bi vas zanimalo