Članak top banner 970x90
Vijesti

Zbog niske potražnje Mercedes smanjuje proizvodnju S-Klase

Predstavnici Mercedes-Benza potvrdili su njemačkoj štampi da će smanjiti proizvodnju limuzine S-Klase zbog niske potražnje. Samo u prvom kvartalu ove godine broj isporuka je pao za 37 posto.

Autor: BIHAMK

Već neko vrijeme postoji nekoliko glasina o smanjenoj potražnji za Mercedesovu ikonu S-Klasu. To se na kraju i obistinilo, a vijest su zvanično potvrdili i predstavnici njemačkog brenda.

Naime, Mercedes-Benz je u njemačkoj štampi objavio da će proizvodnja limuzine S-Klase biti svedena na samo jednu smjenu, u fabrici u Sindelfingenu. To će se dogoditi odmah nakon ljetnih praznika, čak i ako neki od dobavljača tvrde da je riječ o "katastrofi".

Proizvođač sa sjedištem u Stuttgartu donio je ovu odluku zbog loše prodaje. Samo u prvom kvartalu godine isporuke su pale za 37% na 16.900 jedinica, a to uključuje i luksuzne AMG i Maybach derivate.

U međuvremenu, u drugom tromjesečju, kombinovane isporuke modela S-Klase, EQS, EQS SUV i GLS pale su za 23% na 33.400 jedinica. Evidentno je da potražnja za luksuznim modelima u padu, mada ima iznimki, pogotovo kod ''lokalne'' konkurencije.

Što se tiče tradicionalnih rivala S-Klase, u prvoj polovini godine potražnja za BMW-om serije 7 i 8 porasla je za 11,4% na 30.249 jedinica. Istovremeno, slični modeli iz Audija zabilježili su pad prodaje od 16,5%, na 8.487 jedinica.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo