Članak top banner 970x90
Vijesti

Počela proizvodnja BMW modela XM

Prvi serijski BMW XM sišao je s proizvodne trake u američkoj tvornici Spartanburg.

Autor: BIHAMK

BMW ove godine slavi 50 godina M divizije, zahvaljujući čemu su kupci dobili nekoliko zanimljivih noviteta. Jedan od njih je vodeći model BMW XM, prvi BMW M model s elektrificiranim pogonom, čija proizvodnja je krenula u američkoj tvornici Spartanburg.

Novi model nadopunjuje ponudu modela X5, X6 i X7 na proizvodnim trakama. Također je vrijedno napomenuti da je američka tvornica u Južnoj Karolini ove godine proslavila proizvodnju 6-milionitog BMW SUV modela. Osim toga, bavarski proizvođač je ove godine odlučio uložiti 1,7 milijardi dolara u svoje poslovanje u SAD-a.

Atraktivni bavarski novitet XM je standardno opremljen sofisticiranim plug-in hibridnim pogonom oznake M Hybrid. Njegovu osnovu čini 4,4-litreni V8 motor s M TwinPower turbopunjačem, koji je nadopunjen elektromotorom integrisanim u 8-stepeni automatski mjenjač.

Sam 8-cilindarski motor nudi najveću snagu od 360 kW (490 KS) i 650 Nm obrtnog momenta, dok elektromotor nudi snagu od 145 kW i 280 Nm momenta. Sistemska snaga dostiže 480 kW (653 KS) i 800 Nm obrtnog momenta. Najveća brzina je 270 km/h.

Zahvaljujući plug-in hibridnom sistemu, automobil nudi mogućnost čiste vožnje bez emisija CO2 do 88 km, ali ono što je mnogo zanimljivije jest činjenica da će BMW kasnije ponuditi još snažniju Label Red varijantu, čija bi kombinovana snaga trebala iznositi 550 kW (748 KS) i moment do 1000 Nm.

"Uzbuđeni smo što možemo dodati prvi BMW XM u naš proizvodni portfolio", rekao je dr. Robert Engelhorn, predsjednik i izvršni direktor BMW Manufacturinga. "Moderan, budućnosti orijentisan dizajn i snažna izvedba BMW-a XM izazvali su veliki entuzijazam. Kao stručni Centar za X modele, BMW Spartanburg spreman je izraditi ovaj automobil prema najvišoj premium kvaliteti koju naši kupci zaslužuju", zaključio je Engelhorn.

Novi BMW XM trebao bi se pojaviti kod trgovaca širom svijeta tokom proljeća iduće godine. Ključna tržišta tada će uključivati SAD, Kinu i Bliski Istok. 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo