Članak top banner 970x90
Vijesti

Osvježeni BMW X5 M i X6 M: Agresivniji izgled i više snage

Nakon redizajna standardnih modela X5 i X6 na red za zatezanje bora i update pogonske jedinice su došle njihove sportske izvedbe, one sa ljutom M značkom.

Autor: BIHAMK

Dizajneri BMW-a su se dijelom urazumili i ažuriranja modela počeli izvoditi s tračkom zabave, bar tako djeluju vrhunske M verzije modela X5 i X6. Ovaj dvojac se može pohvaliti dinamičnijim štihom od ''običnih'' modela, moćnijom pojavom i većim stepenom luksuza, zajedno s hrpom noviteta. Među novitetima spomenimo najnoviji iDrive (novi zakrivljeni ekran i BMW operativni sistem 8), kao i novi V8 motor s oznakom S68 koji će dijeliti sa perjanicom XM.

Najvažniji dio je onaj ispod ''haube'', BMW se sada može pohvaliti novim S68 4,4-litrenim V8 motorom s 48V blagom hibridnom tehnologijom (po prvi put, donosi dodatnih 12 KS i 199 Nm momenta) za maksimalnu snagu od 625 KS i 750 Nm obrtnog momenta. Za prenos ovog medvjeđeg momenta zadužen je 8-stepeni M Steptronic mjenjač, koji integriše električni motor i njegovu elektroniku, M xDrive sistem pogona na sva četiri točka i Active M diferencijal za ograničenje proklizavanja točkova koji navodno brže i efikasnije radi od DSC-a. No, to nije sve, ovaj M dvojac donosi profinjenu šasiju i naprednije postavke ovjesa. Tako ovi modeli postižu prvih 100 km/h za 3,9 sekunde, te 250 km/h, odnosno 290 km/h maksimalne brzine s opcijskim M Driver paketom.

Novi stilski paket najočitiji je na prednjem dijelu, gdje dizajn prednjeg branika, tanja prednja svjetla i nova rešetka čine gotovo da se osjećaju kao da se oba SUV-a smiješe na pomisao da će pobijediti svoje suparnike. U svakom slučaju, tu su i nove nijanse metalik lakova (Brooklyn Grey, Isle of Man Green i Frozen Pure Grey) plus moderna i digitalna unutrašnjost uz temeljito osvježenje s novim bojama na površinama sjedišta i novom karbonskom ručicom mjenjača između ostalog.

Ni ovaj dvojac nakon osvježenja neće ostati imun na inflaciju. Cijene i dalje osjetno rastu. Kod X5 M Competition to je povećanje sa 149.100 na 158.300 eura, a kod X6 Competition sa 152.100 na 161.200 eura. To odgovara povećanju od oko šest posto. Proizvodnja će početi u aprilu 2023. u tvornici BMW Spartanburg (Južna Karolina).

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo