Članak top banner 970x90
Vijesti

Osvježeni BMW X5 M i X6 M: Agresivniji izgled i više snage

Nakon redizajna standardnih modela X5 i X6 na red za zatezanje bora i update pogonske jedinice su došle njihove sportske izvedbe, one sa ljutom M značkom.

Autor: BIHAMK

Dizajneri BMW-a su se dijelom urazumili i ažuriranja modela počeli izvoditi s tračkom zabave, bar tako djeluju vrhunske M verzije modela X5 i X6. Ovaj dvojac se može pohvaliti dinamičnijim štihom od ''običnih'' modela, moćnijom pojavom i većim stepenom luksuza, zajedno s hrpom noviteta. Među novitetima spomenimo najnoviji iDrive (novi zakrivljeni ekran i BMW operativni sistem 8), kao i novi V8 motor s oznakom S68 koji će dijeliti sa perjanicom XM.

Najvažniji dio je onaj ispod ''haube'', BMW se sada može pohvaliti novim S68 4,4-litrenim V8 motorom s 48V blagom hibridnom tehnologijom (po prvi put, donosi dodatnih 12 KS i 199 Nm momenta) za maksimalnu snagu od 625 KS i 750 Nm obrtnog momenta. Za prenos ovog medvjeđeg momenta zadužen je 8-stepeni M Steptronic mjenjač, koji integriše električni motor i njegovu elektroniku, M xDrive sistem pogona na sva četiri točka i Active M diferencijal za ograničenje proklizavanja točkova koji navodno brže i efikasnije radi od DSC-a. No, to nije sve, ovaj M dvojac donosi profinjenu šasiju i naprednije postavke ovjesa. Tako ovi modeli postižu prvih 100 km/h za 3,9 sekunde, te 250 km/h, odnosno 290 km/h maksimalne brzine s opcijskim M Driver paketom.

Novi stilski paket najočitiji je na prednjem dijelu, gdje dizajn prednjeg branika, tanja prednja svjetla i nova rešetka čine gotovo da se osjećaju kao da se oba SUV-a smiješe na pomisao da će pobijediti svoje suparnike. U svakom slučaju, tu su i nove nijanse metalik lakova (Brooklyn Grey, Isle of Man Green i Frozen Pure Grey) plus moderna i digitalna unutrašnjost uz temeljito osvježenje s novim bojama na površinama sjedišta i novom karbonskom ručicom mjenjača između ostalog.

Ni ovaj dvojac nakon osvježenja neće ostati imun na inflaciju. Cijene i dalje osjetno rastu. Kod X5 M Competition to je povećanje sa 149.100 na 158.300 eura, a kod X6 Competition sa 152.100 na 161.200 eura. To odgovara povećanju od oko šest posto. Proizvodnja će početi u aprilu 2023. u tvornici BMW Spartanburg (Južna Karolina).

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo