Članak top banner 970x90
Vijesti

Novi BMW M5 ušao u proizvodnju

Bavarski proizvođač premium vozila zvanično je započeo proizvodnju nove generacije M5. Novi performansni model dobija, po prvi put, hibridni motor, a proizvodnja se odvija u fabrici u Dingolfingu.

Autor: BIHAMK

Njemački proizvođač je prošle sedmice predstavio novu generaciju M5, najmoćniju generaciju “Petice” u historiji ovog performansnog modela. Razliku pravi V8 motor, koji razvija 727 konjskih snaga, a kojem također asistira i električni motor, apsolutno prvi ikad instaliran u ovu performansnu limuzinu.

Tako, zahvaljujući novoj konfiguraciji, novi BMW M5 ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,5 sekunde i postiže elektronski ograničenu maksimalnu brzinu od 250 km/h. Međutim, ako kupac u konfiguratoru “štrihira” M vozački paket, maksimalna brzina se povećava na 305 km/h. Štaviše, maksimalni električni domet je 69 kilometara u WLTP režimu.

Nešto više od sedam dana nakon zvaničnog predstavljanja, BMW je započeo proizvodnju najmoćnijeg M5 u historiji marke. Nova trkaća limuzina proizvodi se u BMW-ovoj fabrici u Dingolfingu u Njemačkoj. Tamo se proizvodi i regularna Serija 5, kao i modeli Serije 4, M4 i Serije 7.

Bez obzira na početak montaže, lansiranje novog BMW-a M5 na tržište se očekuje tek početkom novembra. Cijene nisu tajna. Ko želi ovog snagatora u limuzinskom formatu morat će izdvojiti najmanje 132.000 eura koliko dileri za novi M5 traže na pojedinim EU tržištima.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo