Članak top banner 970x90
Vijesti

Nissanova tvornica u Sunderlandu proizvela 11-milionito vozilo

Proizvodnja u Sunderlandu je startala prije 37 godina, a prvi model koji je sišao s trake je bio Bluebird. Jubilarno 11-milionito vozilo je Nissan Qashqai e-POWER, jedan od tri elektrifikovna modela koji se trenutno proizvode u tvornici.

Autor: BIHAMK

Tvornica je trenutno osposobljena da novi automobil silazi s proizvodne trake tvornice svake dvije minute i tako 24 sata svakog dana, 365 dana u godini. Trenutno je za izradu modela Qashqai e-Power potrebno oko 8,5 sati kumulativno. No nije sve tako počelo prije 37 godina. Naime, prvi automobil napravljen 1986. bio je bijeli Nissan Bluebird, a njegova izrada je trajala oko 22 sata.

Nissanova četiri modela: Qashqai, Micra, Primera i Juke, premašila su milionski broj u proizvodnji u Sunderlandu. Međutim, Qashqai drži rekord kao najveći svih vremena, s više od četiri miliona proizvedenih jedinica s ''britanskim'' pasošem. Istovremeno, Qashqai je bio najprodavaniji novi automobil u Velikoj Britaniji prošle godine, postavši prvi proizvedeni model u Britaniji kojem je to pošlo za rukom u zadnje 24 godine.

Tvornica u Sunderlanu najveći je proizvođač automobila u Velikoj Britaniji po količini i zapošljava približno 6.000 ljudi. Međutim, ukupan broj ljudi u opskrbnom lancu čini oko 30.000 radnih mjesta na ovom području s oko pet miliona dijelova koji dnevno stižu u tvornicu.

Cijela gama Nissan modela u britanskoj tvornici je elektrifikovana, uključujući najstarijeg od njih – Nissan Leaf, te Qashqai e-Power i Juke Hybrid. Budući da je riječ o svježe lansiranom dvojcu, tvornica je do sada proizvela više od 50.000 Qashqaija s inovativnim pogonom e-Power i 20.000 Juke hibrida.

Nissan s ovom tvornicom nastavlja razvijati zelene tehnologije. Tvornica poboljšava projekat EV36Zero koji se sastoji od novog električnog vozila, gigatvornice od 12 GWh u saradnji s kompanijom Envision AESC (Nissanov partner za baterije) i mikromreže za snabdijevanje 100% obnovljivom energijom.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo