Članak top banner 970x90
Vijesti

Nissanova tvornica u Sunderlandu proizvela 11-milionito vozilo

Proizvodnja u Sunderlandu je startala prije 37 godina, a prvi model koji je sišao s trake je bio Bluebird. Jubilarno 11-milionito vozilo je Nissan Qashqai e-POWER, jedan od tri elektrifikovna modela koji se trenutno proizvode u tvornici.

Autor: BIHAMK

Tvornica je trenutno osposobljena da novi automobil silazi s proizvodne trake tvornice svake dvije minute i tako 24 sata svakog dana, 365 dana u godini. Trenutno je za izradu modela Qashqai e-Power potrebno oko 8,5 sati kumulativno. No nije sve tako počelo prije 37 godina. Naime, prvi automobil napravljen 1986. bio je bijeli Nissan Bluebird, a njegova izrada je trajala oko 22 sata.

Nissanova četiri modela: Qashqai, Micra, Primera i Juke, premašila su milionski broj u proizvodnji u Sunderlandu. Međutim, Qashqai drži rekord kao najveći svih vremena, s više od četiri miliona proizvedenih jedinica s ''britanskim'' pasošem. Istovremeno, Qashqai je bio najprodavaniji novi automobil u Velikoj Britaniji prošle godine, postavši prvi proizvedeni model u Britaniji kojem je to pošlo za rukom u zadnje 24 godine.

Tvornica u Sunderlanu najveći je proizvođač automobila u Velikoj Britaniji po količini i zapošljava približno 6.000 ljudi. Međutim, ukupan broj ljudi u opskrbnom lancu čini oko 30.000 radnih mjesta na ovom području s oko pet miliona dijelova koji dnevno stižu u tvornicu.

Cijela gama Nissan modela u britanskoj tvornici je elektrifikovana, uključujući najstarijeg od njih – Nissan Leaf, te Qashqai e-Power i Juke Hybrid. Budući da je riječ o svježe lansiranom dvojcu, tvornica je do sada proizvela više od 50.000 Qashqaija s inovativnim pogonom e-Power i 20.000 Juke hibrida.

Nissan s ovom tvornicom nastavlja razvijati zelene tehnologije. Tvornica poboljšava projekat EV36Zero koji se sastoji od novog električnog vozila, gigatvornice od 12 GWh u saradnji s kompanijom Envision AESC (Nissanov partner za baterije) i mikromreže za snabdijevanje 100% obnovljivom energijom.

BIHAMK

Povezane novosti

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo