Članak top banner 970x90
Vijesti

Naljepnice za najveću dozvoljenu brzinu kretanja – na kojim vozilima moraju biti istaknute

Više istaknutih naljepnica govori da mnogi vozači nisu sigurni koju tačno naljepnicu trebaju zalijepiti i da li su je uopšte dužni istaknuti.

Autor: BIHAMK

Vjerovatno smo svi nekada vozeći se putevima u Bosni i Hercegovini primijetili da pojedina vozila na svom stražnjem dijelu imaju zalijepljene naljepnice koje označavaju najveću dozvoljenu brzinu kretanja tih vozila.

Nerijetko možemo vidjeti i da neka vozila imaju više istaknutih naljepnica sa različitim vrijednostima dopuštene brzine. To nam govori da vjerovatno mnogi od vozača ne znaju koju tačno naljepnicu trebaju zalijepiti i da li su uopšte dužni da na svom vozilu istaknu istu.

Kada je u pitanju Zakon o osnovima bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, u njemu je definisano koja vozila i na koji način moraju istaknuti naljepnicu koja označava najveću dozvoljenu brzinu kretanja tih vozila. U članu 46 Zakona piše sljedeće:

(1) Na putevima/cestama brzina kretanja ograničava se za sljedeća vozila na:

1) na 80 km/h - za autobuse i autobuse s lakom prikolicom, kao i za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena/dopuštena masa veća od 3.500 kg a manja od 7.500 kg;

2) na 80 km/h - za motorna vozila koja vuku prikolicu za stanovanje (karavan) ili lahku prikolicu;

3) na 70 km/h - za autobuse kada se obavlja organiziran prevoz/prijevoz djece, za zglobne autobuse bez mjesta za stajanje, za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena/dopuštena masa veća od 7.500 kg i za teretna motorna vozila sa priključnim vozilom;

4) na 50 km/h - za autobuse s priključnim vozilom za prevoz/prijevoz lica/osoba, trolejbuse, gradske autobuse, autobuse koji osim ugrađenih sjedišta/sjedala imaju i određena mjesta za stajanje i teretna motorna vozila koja vuku dva priključna vozila;

5) na 40 km/h – motorno vozilo koje na putu/cesti vuče drugo neispravno motorno vozilo, kao i za traktore;

6) na 30 km/h - za traktore koji vuku priključno vozilo;

7) na 25 km/h - za bicikl i moped kada se kreću biciklističkom stazom, odnosno trakom;

8) na 20 km/h – za turistički voz i radnu mašinu.

(2) Izuzetno od odredbi iz stava (1), kada se kreću autoputem/autocestom, brzina kretanja za autobuse se ograničava na 100km/h.

(3) Kad upravljaju motornim vozilima iz stava/stavka (1) ovog člana/članka, vozači su dužni pridržavati se brzina propisanih u stavu/stavku (1) ovog člana/članka i na

putu/cesti na kojem je ovim Zakonom ili postavljenim saobraćajnim/prometnim znakom dozvoljena/dopuštena veća brzina.

(4) Motorna vozila iz tč. 1), 3) i 4) i priključna vozila iz tč. 3) i 4) stava/stavka (1) ovog člana/članka koja su registrovana/registrirana u Bosni i Hercegovini, osim vojnih vozila, na lijevoj polovini zadnje/stražnje strane na vidnom mjestu moraju imati oznaku u obliku kruga bijele boje, oivičenog crvenom bojom, u kome je crnom bojom ispisan broj koji označava najveću dozvoljenu/dopuštenu brzinu kretanja tih vozila.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo