Članak top banner 970x90
Vijesti

Mercedes predstavio novu T-Klasu

Novi kompaktni MPV luksuznija je izvedba druge generacije Mercedes Citan kombija i ujedno tehnološki blizanac Renault Kangooa.

Autor: BIHAMK

Ovaj potpuno novi Mercedesov model kombinuje multifunkcionalnost i prostranost sa vrhunskim nivoom opreme, bilo da je u pitanju standardni MBUX infotaintment sistem i električna parking kočnica, opcioni 17-inčni točkovi od lake legure, KEYLESS-GO, ambijentalno osvjetljenje, ili čak presvlake od vještačke kože. Nova T-Klasa se može pohvaliti raznovrsnim spektrom opreme u svom segmentu. Sveobuhvatan asortiman standardne bezbjednosne opreme, uključujući sedam vazdušnih jastuka i brojne sisteme za pomoć u vožnji, čini ga najsavremenijim, pouzdanim saputnikom za porodice i ljubitelje aktivnog odmora.

Mercedesov MPV kombinuje kompaktne vanjske dimenzije sa izuzetnom prostranošću. T-Klasa sa pet sjedišta je duga 4,5m, široka 1,86m i visoka 1,81 m. Njena klizna vrata, koja se širom otvaraju sa obje strane vozila, omogućavaju udoban pristup putničkom prostoru u drugom redu. Ovo omogućava djeci da brzo i bezbjedno uđu i izađu iz vozila u uskim ulicama i na parking mjestima. Takođe omogućava utovar sa tri strane, uključujući i vrata prtljažnika.

Klizna vrata pružaju otvor širine 0,61m i visine 1,06m. Klupa zadnjih sjedišta se standardno preklapa da bi se stvorio praktično ravan prostor za utovar sa podom prtljažnika. Ovo omogućava da se unutrašnjost vozila po potrebi prilagodi specifičnom prevozu dugog i kabastog prtljaga. Dvodijelna zadnja vrata su dostupna kao alternativa. Oba dijela vrata mogu da se fiksiraju u položaju od 90 stepeni i mogu se širom otvoriti pod uglom od 180 stepeni.

 

Prilikom lansiranja na tržište, od pogonskih jedinica na raspolaganju će biti jedan 1.5 dizel u dvije verzije (160d – 70 kW/95 KS i 180d – 85 kW/115 KS) i jedan 1.3 turbo-benzinski motor takođe u dvije varijante snage (75 kW/102 KS i 96 kW/130 KS). Četvorocilindarski motori, prepoznatljivi iz Renaultove game, su poznati po velikoj vučnoj snazi, čak i u niskom opsegu obrtaja, i po optimizovanoj potrošnji. Za još bolje ubrzanje, na primjer pri preticanju, dizel od 85 kW ima funkciju ''boost-a'' i snage i obrtnog momenta. Jači dizel tom prilikom nakratko podiže snagu na 89 kW, a moment sa 270 na 295 Nm. Pored šestostepenog ručnog mjenjača svi motori, osim ulaznog benzinca, dostupni su i sa sedmostepenim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom (DCT).

Sestrinski model Renaulta Kangooa, uz koji je razvijen i koji se proizvodi u Renaultovoj tvornici Maubeuge u sjevernoj Francuskoj, u toku 2023. stiže i u varijanti sa dugim međuosovinskim rastojanjem sa sedam sjedišta.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo