Članak top banner 970x90
Vijesti

Mazda ne odustaje od dizel motora

Japanska Mazda je spremna nastaviti nuditi dizelske motore na svojim najvažnijim tržištima, uključujući i Evropu. Japanski proizvođač će ovaj motor plasirati sve dok postoji potražnja kupaca.

Autor: BIHAMK

Posljednjih godina popularnost dizelskog motora počela je drastično padati, posebno na tržištima Zapadne Evrope, Sjeverne Amerike i drugih zemalja poput Japana i Kine. Cijela slika o dizelima poprimila je drugačiji izgled nakon nesretnog Dieselgate skandala prije osam godina. Zbog toga je većina proizvođača prvo počela reducirati ponudu, a onda i u potpunosti izbacivati dizelske motore iz svoje ponude.

No, postoje i neki proizvođači koji će nastaviti s razvojem i ponuditi tržištu nove dizelske motore. Jedan od tih proizvođača je Mazda. Prošle godine Japanci su lansirali novi SUV CX-60, a u ponudi je i novi dizelski dragulj od 3,3 litre zapremine s blagim hibridnim sistemom, koji je dostupan u dvije izvedbe snage: 200 i 254 KS. Detaljan test i utiske o dizelskoj Mazdi CX-60 možete pročitati ovdje.

Budući da uvijek idu u kontru od aktuelnih trendova, stajalište Mazde o dizelašima je pozitivno i oni će nastaviti nuditi dizelske motore sve dok postoji potražnja za njima. ''Ako kupci žele dizelske motore, sve dok možemo na efikasan način ispuniti propise o emisijama, sve dok to možemo, želimo nastaviti nuditi dizelske motore", rekao je Mitsuru Wakiie, menadžer zadužen za razvoj modela CX-90.

Wakiie je na kraju dodao: "Potražnja za dizel motorom trenutno je u padu, tako da se potreba za takvim motorom možda više neće povećavati i zato ovu pogonsku jedinicu nudimo tržištima koja žele dizel motore, poput Japana ili Australije."

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo