Članak top banner 970x90
Vijesti

Mazda ne odustaje od dizel motora

Japanska Mazda je spremna nastaviti nuditi dizelske motore na svojim najvažnijim tržištima, uključujući i Evropu. Japanski proizvođač će ovaj motor plasirati sve dok postoji potražnja kupaca.

Autor: BIHAMK

Posljednjih godina popularnost dizelskog motora počela je drastično padati, posebno na tržištima Zapadne Evrope, Sjeverne Amerike i drugih zemalja poput Japana i Kine. Cijela slika o dizelima poprimila je drugačiji izgled nakon nesretnog Dieselgate skandala prije osam godina. Zbog toga je većina proizvođača prvo počela reducirati ponudu, a onda i u potpunosti izbacivati dizelske motore iz svoje ponude.

No, postoje i neki proizvođači koji će nastaviti s razvojem i ponuditi tržištu nove dizelske motore. Jedan od tih proizvođača je Mazda. Prošle godine Japanci su lansirali novi SUV CX-60, a u ponudi je i novi dizelski dragulj od 3,3 litre zapremine s blagim hibridnim sistemom, koji je dostupan u dvije izvedbe snage: 200 i 254 KS. Detaljan test i utiske o dizelskoj Mazdi CX-60 možete pročitati ovdje.

Budući da uvijek idu u kontru od aktuelnih trendova, stajalište Mazde o dizelašima je pozitivno i oni će nastaviti nuditi dizelske motore sve dok postoji potražnja za njima. ''Ako kupci žele dizelske motore, sve dok možemo na efikasan način ispuniti propise o emisijama, sve dok to možemo, želimo nastaviti nuditi dizelske motore", rekao je Mitsuru Wakiie, menadžer zadužen za razvoj modela CX-90.

Wakiie je na kraju dodao: "Potražnja za dizel motorom trenutno je u padu, tako da se potreba za takvim motorom možda više neće povećavati i zato ovu pogonsku jedinicu nudimo tržištima koja žele dizel motore, poput Japana ili Australije."

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo