Članak top banner 970x90
Vijesti

Krenula proizvodnja novog Mini Coopera sa SUS motorima

Mini je zvanično najavio početak proizvodnje nove generacije Coopera s klasičnim termalnim motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Novi model će se očekivano proizvoditi u Oxfordu u Velikoj Britaniji.

Autor: BIHAMK

Nakon što je krenula proizvodnja baterijskog Countrymana u Leipzigu, britanski proizvođač započeo je proizvodnju nove verzije Mini Coopera, ali sa klasičnim motorima. Proizvodnja četvrte generacije subkompaktnog modela odvijaće se u staroj Minijevoj fabrici u Oxfordu. Zanimljivo je da je BMW proizvodnju električne verzije Mini Coopera odlučio izmjestiti van Evrope, i to se u Kinu u fabriku Zhangjiagang.

Novi Mini Cooper s termalnim motorima na unutrašnje sagorijevanje dostupan je u verzijama Cooper C i Cooper S. Prva verzija dobija motor od 156 konjskih snaga, dok snažnija verzija donosi motor od 204 KS. Novi model dostupan je na većini evopskih tržišta, po početnoj cijeni od 27.000 eura, što je otprilike oko 10.000 eura povoljnije od električne verzije.

Mini je od 2001. godine proizveo 4,4 miliona Coopera u Velikoj Britaniji. Od toga, 150.000 primjeraka predstavljala je električna verzija, koja se proizvodila između 2019. i 2023. godine. Međutim, ovaj odnos s aktuelnom generacijom će donijeti dodatnu korist za baterijski model. Takođe, fabrika Minija u Oxfordu proizvodit će dva nova električna modela marke, počevši od 2026. godine.

BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo