Članak top banner 970x90
Vijesti

Fiatova tvornica u Poljskoj proizvela 12,5-miliona vozila

U Tychyu se proizvode Fiat 500 i sestrinska Lancia Ypsilon. Uskoro će im se pridružiti i Jeep Avenger, te vrlo izvjesno nova generacija Ypsilona.

Autor: BIHAMK

Fiat je osnovao ovu tvornicu u Tychyju u Poljskoj 1971. godine. Od svog osnivanja, tvornica je uspjela proizvesti 12,5 miliona vozila, što je vrijedan i značajn jubilej koji je postigla 29. septembra ove godine. Jubilarni 12,5-milioniti proizveden automobil je Fiat 500 Dolcevita, koji je već na putu do kupca u Belgiji. 

Tvornica u Tychyju također proizvodi sestrinsku Lanciu Ypsilon, automobil koji održava na životu nekad ponosnu talijansku marku, dok će posljednji pokušaj njenog spašavanja uslijediti u sljedećih nekoliko godina. Lancia će u sljedećih pet godina napraviti tri nova električna automobila: novi Ypsilon, Deltu i Aureliju. Vrlo je vjerovatno da će proizvodnja Ypsilona ostati u Tychyju.

Iako se Fiat 500e proizvodi u Torinu, koristi FCA platformu razvijenu prije udruživanja s PSA i osnivanje Stellantisa. Novi Ypsilon koristit će novu generaciju eCMP arhitekture. To je ista arhitektura koja je friško donirana Jeepu Avengeru, koji bi se uskoro takođe trebao početi proizvoditi u Tychyju. Ako će se tamo proizvoditi Avenger, trebao bi i novi Ypsilon.

Proizvesti 12,5 miliona vozila za 51 godinu je impresivna brojka, ali Fiat ima tvornicu s boljim brojkama. Brazilska tvornica Betim osnovana je 1976. godine, a do danas, 46 godina kasnije, proizvela je više od 16 miliona automobila. To pokazuje kako je Brazil ustvari Fiatovo najvažnije tržište. Za Stellantis je cilj prodati što više automobila, bez obzira na marku i tržište i to je sva mudrost biznisa.

Koliko god Fiat 500 bio uspješan, radnici u Tychyu trenutno još više trljaju ruke, jer će posla biti i u budućnosti. S obzirom da će i Jeep Avenger silaziti s ovih proizvodnih traka to će biti još značajnije za njih, jer će to biti prvo električno vozilo koje je proizvela poljska tvornica.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo