Članak top banner 970x90
Vijesti

Fiatova tvornica u Poljskoj proizvela 12,5-miliona vozila

U Tychyu se proizvode Fiat 500 i sestrinska Lancia Ypsilon. Uskoro će im se pridružiti i Jeep Avenger, te vrlo izvjesno nova generacija Ypsilona.

Autor: BIHAMK

Fiat je osnovao ovu tvornicu u Tychyju u Poljskoj 1971. godine. Od svog osnivanja, tvornica je uspjela proizvesti 12,5 miliona vozila, što je vrijedan i značajn jubilej koji je postigla 29. septembra ove godine. Jubilarni 12,5-milioniti proizveden automobil je Fiat 500 Dolcevita, koji je već na putu do kupca u Belgiji. 

Tvornica u Tychyju također proizvodi sestrinsku Lanciu Ypsilon, automobil koji održava na životu nekad ponosnu talijansku marku, dok će posljednji pokušaj njenog spašavanja uslijediti u sljedećih nekoliko godina. Lancia će u sljedećih pet godina napraviti tri nova električna automobila: novi Ypsilon, Deltu i Aureliju. Vrlo je vjerovatno da će proizvodnja Ypsilona ostati u Tychyju.

Iako se Fiat 500e proizvodi u Torinu, koristi FCA platformu razvijenu prije udruživanja s PSA i osnivanje Stellantisa. Novi Ypsilon koristit će novu generaciju eCMP arhitekture. To je ista arhitektura koja je friško donirana Jeepu Avengeru, koji bi se uskoro takođe trebao početi proizvoditi u Tychyju. Ako će se tamo proizvoditi Avenger, trebao bi i novi Ypsilon.

Proizvesti 12,5 miliona vozila za 51 godinu je impresivna brojka, ali Fiat ima tvornicu s boljim brojkama. Brazilska tvornica Betim osnovana je 1976. godine, a do danas, 46 godina kasnije, proizvela je više od 16 miliona automobila. To pokazuje kako je Brazil ustvari Fiatovo najvažnije tržište. Za Stellantis je cilj prodati što više automobila, bez obzira na marku i tržište i to je sva mudrost biznisa.

Koliko god Fiat 500 bio uspješan, radnici u Tychyu trenutno još više trljaju ruke, jer će posla biti i u budućnosti. S obzirom da će i Jeep Avenger silaziti s ovih proizvodnih traka to će biti još značajnije za njih, jer će to biti prvo električno vozilo koje je proizvela poljska tvornica.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo