Članak top banner 970x90
Vijesti

BMW uvodi jeftiniju verziju električnog X1 s prednjim pogonom

Lansiranjem treće generacije X1 prošle godine, BMW je paralelno uveo i njegovu električnu varijantu. S obzirom na visoku cijenu i slabu prodaju, BMW uskoro uvodi povoljniju verzija baterijskog X1, čija proizvodnja starta u novembru.

Autor: BIHAMK

Najmanji X model u električnom izdanju pokazao se prilično uspješnim unatoč tome što je do sada bio ponuđen u jednoj konfiguraciji pogonskog sklopa, iX1 xDrive30. Međutim, ta verzija sa 4x4 pogonom i visokom cijenom nije naišla na dobar odaziv kod kupaca, te je natjerala bavarsku kompaniju da uvede povoljniju opciju. Novajlija će stići s oznakom iX1 eDrive20, a ovaj model će dobiti etiketu najpovoljnijeg električnog SUV-a marke.

Ispod karoserije se nalazi isti BMW-ov električni pogon pete generacije kao kod jače verzije, ali umjesto dva, ova verzija će imati samo jedan elektromotor postavljen na prednju osovinu, dok je baterija kod oba modela jednakog kapaciteta od 64,7 kWh. Međutim kako oznaka sugeriše, u pitanju verzija sa nižom snagom. U pitanju je električni motor od 204 KS i 247 Nm obrtnog momenta, koji omogućava SUV-u da ubrza iz mjesta do 100 km/h za 8,6 sekundi uz najveću elektronski ograničenu brzinu od 170 km/h.

Ono važnije, ovaj sklop je dovoljan da omogući malom SUV-u da pređe čak 475 km u kombinovanim uslovima s jednim punjenjem, što je nominalno više od jače verzije xDrive30 (425 km). Po pitanju vremena provedenog na utičnici BMW navodi vrijeme punjenja na punjaču od 11 kW od oko 6,5 sati. Jači 22- kilovatni punjač gotovo da može prepoloviti ovo vrijeme, dok stanica za brzo punjenje može napuniti relativno malenu bateriju do 80 posto za pola sata.

BMW kaže da će započeti s proizvodnjom ove verzije u novembru, a SUV će se sastavljati na istom mjestu gdje se proizvodi i xDrive30, dakle, u tvornici u Regensburgu. Prodavati će se po cijeni koja počinje od 47.900 eura što je znatno niže u usporedbi s xDrive30, čija cijena starta od 54.800 eura za početnu razinu opreme Excellence.

Novi BMW iX1 eDrive20 prodavat će se na istim tržištima kao i njegov snažniji brat, što znači uglavnom u Evropi. Ulazak u američko tržište za sada nije planiran.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo