Članak top banner 970x90
Vijesti

BMW Grupa udvostručila prodaju električnih vozila

Prodaja električnih vozila BMW grupe bilježi značajan rast u prvom kvartalu. Naime, Grupa je s više od 64.000 isporučenih električara širom svijeta zabilježila dvostruko veću prodaju nego lani za isti period.

Autor: BIHAMK

Kupci širom svijeta sve su više zainteresovani za električna vozila, a taj je trend vidljiv i u samoj prodaji. Na primjer, BMW Grupa je zabilježila značajan rast prodaje svojih potpuno električnih vozila i premium automobila visoke klase. Ovo povećanje ''strujaša'' stavlja bavarsku marku na pravi put da ove godine umanji potencijalni gubitak u prodaji vozila na fosilna goriva.

Ako gledamo kroz brojke, bavarska grupa prodala je ukupno 588.138 vozila sa značkama BMW, Mini i Rolls-Royce globalno u prvom kvartalu 2023., što je pad od 1,5% u odnosu na prošlu godinu. Međutim, ono što je pomoglo uravnotežiti prodajne rezultate bilo je drastično povećanje prodaje baterijskih vozila u ovom periodu. Tačnije, grupa je isporučila 64.647 modela potpuno električnih modela s BMW i Mini značkama što je dvostruko više nego u istom periodu lani.

Planovi proizvođača automobila po pitanju elektrifikacije su jasni – nakon modela BMW iX i i4, te s predstavljanjem i5 ove godine, BMW Group će imati barem jedan potpuno električni model u svakom većem segmentu svog poslovanja. Štaviše, do 2024. barem jedan od pet novih automobila marke trebao bi imati potpuno električni pogon. Polako, ali sigurno, prodaja bi trebala rasti iz godine u godinu, a stručnjaci iz BMW-a procjenjuje da će jedan od četiri prodata automobila biti električni do 2025. godine, a zatim u odnosu jedan od tri u godini iza.

Bavarski div smatra da se uticaj kineskog vala koronavirusa i nestabilnog ekonomskog okruženja još uvijek osjeća u svim industrijama, ali očekuje da će se problemi stabilizovati tokom 2023. S druge strane, situacija u SAD-u izgleda mnogo bolja i solidnija nego u Evropi.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo