Članak top banner 970x90
Vijesti

BMW: 50 godina proizvodnje u tvornici Dingolfing

BMW-ova tvornica u Dingolfingu slavi 50 godina rada. U ovoj bavarskoj tvornici trenutno se proizvode modeli poput serije 5, serije 7 i iX. No, od iduće godine BMW želi da 40 % ukupne proizvodnje tvornice budu električni automobili.

Autor: BIHAMK

Ove godine BMW-ova istorijski važna tvornica u Dingolfingu slavi 50 godina rada. Od 1973. do danas u ovoj je tvornici proizvedeno čak 12 miliona automobila bavarskog proizvođača. Prvo vozilo koje je proizvedeno u ovoj tvornici, smještenoj na jugu Bavarske pokrajine, bio je BMW 520 iz prve generacije serije 5, obojen u iberijsku crvenu boju.

Tokom vremena tvornica Dingolfing bila je odgovorna za proizvodnju nekoliko poznatih modela njemačke marke kao što su: serija 6, serija 7, serija 8, iX i određeni BMW M modeli. Ista je tvornica proizvela i neke ograničene serije modela. Na popisu se nalazi 99 primjeraka BMW-a serije 8 koje je nacrtao umjetnik Jeff Koons, 50 primjeraka BMW-a 3.0 CSL, ali i BMW i7 Protection - blindirana verzija luksuzne limuzine itd.

U posljednje dvije godine tvornica u Dingolfingu također je proizvela nekoliko važnih električnih modela: i5, i7 i iX. Sljedeće godine BMW će takođe dati zeleno svjetlo za proizvodnju i5 Touringa u ovoj tvornici. Njemački proizvođač premium automobila želi da 40 posto ukupne proizvodnje tvornice budu električni automobili već od iduće godine.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo