Članak top banner 970x90
Vijesti

BIHAMK partner kampanje „Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu“

BIHAMK je partner kampanje „Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!“ koja se provodi u organizaciju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, u saradnji sa BH Telecomom i HT Eronetom.

Autor: BIHAMK

Kampanja ja započela 02.04. i trajat će do 30.04.2023. godine.

U ovom periodu, kantonalni MUP-ovi u sklopu svojih redovnih aktivnosti će upozoravati učesnike u saobraćaju koji nepravilno koriste mobilni telefon prilikom upravljanja motornim vozilom. Treba istaknuti da je preventivno djelovanje planirano u prvom dijelu kampanje odnosno do 16. aprila, nakon čega će djelatnici MUP-a početi koristiti represivne mjere, odnosno kažnjavati vozače zbog nepravilnog korištenja mobilnih telefona tokom vožnje.

Cilj kampanje je podizanje svijesti građana o rizicima korištenja mobilnog telefona prilikom upravljanja automobilom, što bi, u konačnici trebalo dovesti do smanjenja korištenja mobitela u saobraćaju, pa samim tim i do smanjenja broja stradanja u cestovnom saobraćaju.

Tokom medijskog predstavljanja kampanje načelnik Jedinice za sigurnost u ministarstvu Tomislav Bojić naglasio je da su podaci o prometnim nesrećama u proteklim godinama poražavajući, s obzirom na veliki broj poginulih i teško ozlijeđenih osoba.

Uzimajući u obzir istraživanja koja su provedena u zemljama Europske unije, a koja su pokazala da je mobitel jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća u EU, odlučili smo pokrenuti ovu medijsku kampanju. Prikazali smo kako mobitel djeluje na sve sudionike u prometu, posebno na vozače. Istraživanja su pokazala da je korištenje mobitela iznimno opasno i kampanjom želimo ukazati na rizike njegova korištenja.“ - rekao je Bojić.

U periodu trajanja medijske kampanje će se putem društvenih mreža, bilborda i radijskih jinglova pokušati skrenuti pažnja na nekorištenje mobilnih telefona na cestama Federacije Bosne i Hercegovine.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo