Članak top banner 970x90
BIHAMK vijesti

#WhiteCard: Međunarodni dan sporta za razvoj i mir

Danas, 6. aprila, cjelokupna međunarodna sportska zajednica, FIA (Međunarodna automobilistička federacija) i BIHAMK kao njen punopravni član obilježavaju Međunarodni dan sporta za razvoj i mir.

Autor: BIHAMK

U znak sjećanja na prve moderne Olimpijske igre održane 1986.g.,  Generalna skupština Ujedinjenih nacija i Međunarodni olimpijski komitet su 2013.g. ustanovili  6. april kao Međunarodni dan sporta za razvoj i mir.

Od 2014.g. oznaka #WhiteCard koju vezujemo uz ovaj dan predstavlja simbol pozitivnog uticaja sporta u promociji mira i društvene inkluzije.   

Upravo danas, više nego ikada ranije, u svijetu opterećenom ozbiljnim geopolitičkim tenzijama, nameće se potreba isticanja sporta kao faktora koji može značajno doprinijeti ubrzanju društvene transformacije čiji je cilj izgradnja društava  u kojima se njeguje kultura mira i zajedništva.

Ovogodišnja glavna poruka #WhiteCard kampanje je „Sport je odgovor“, kojom se, kroz sportske programe ili lična svjedočanstva, nastoji usmjeriti pažnja na konkretne primjere načina na koji sport može biti odgovor na brojne društvene probleme.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo