Članak top banner 970x90
Savjeti

Kako dijete naučiti voziti bicikl i pravila sigurnosti u saobraćaju

Vožnja bicikla je važna stepenica u razvoju djece. Nema starosne granice kada dijete treba naučiti voziti bicikl na dva točka.

Autor: BIHAMK

Vježbanje vožnje bicikla daje djeci bolju kontrolu nad biciklom, jača njihovu motoriku, kao i ravnotežu. Učenje vožnje bicikla mora se odvijati na mjestima gdje nema saobraćaja i gužve, te je poželjno da dijete uči vožnju na ravnom terenu, a pravilna vožnja bicikla obuhvata i učenje pravila o sigurnosti u saobraćaju.

Učenje vožnje bicikla možete započeti sa biciklom za ravnotežu ili triciklom. Tricikl i bicikl za ravnotežu izvrstan su uvod u učenje vožnje bicikla i omogućuju djeci da korak po korak savladaju vožnju bicikla. Dok tricikl uči djecu koristiti pedale za kretanje naprijed, biciklo za ravnotežu ih uči održavati ravnotežu na dva točka. Djeca koja su navikla koristiti bicikl za ravnotežu brzo postaju samopouzdana na običnom biciklu bez potpornih točkova. Potporni točkovi mogu čak stvoriti više izazova nego što je potrebno, te savjetujemo da dijete radije malo duže koristi biciklo za ravnotežu ili triciklo, prije nego što počne vježbati vožnju na biciklu na dva točka.

Mjere sigurnosti

Prije nego dijete krene voziti bicikl treba da stavi kacigu na glavu! Svake godine oko 900 ljudi pogine u nesrećama na biciklu u Europi. Većina ih nastrada od povreda glave. Studije ukazuju da nošenje kacige sprječavaju povrede u oko 85% slučajeva. Iz tog razloga nikako ne dopustite da se vaše dijete vozi bez kacige, čak ni ispred kuće, na trotoaru ili biciklističkoj stazi.

Sastavni dio učenja vožnje bicikla je i naučiti dijete da nikada ne vozi blizu ulice, tj. da vozi isključivo na mjestima gdje je sigurno, da bude pažljivo prema drugima, da zbog svoje, ali i tuđe sigurnosti, ne vozi prebrzo, te da uvijek bude vidljivo u saobraćaju. Podrazumijeva se da će ono voziti uz vaš nadzor i kontrolu, ali sa ovim vrstama upozorenja važno je početi na vrijeme.

Vježbanje vožnje

Prije nego dijete počne koristiti biciklo, trebate prilagoditi visinu bicikla djetetu i biti sigurni da može doseći pedale, upravljač i kočnice. Dijete mora znati kako koristiti kočnice. Pokažite djetetu kako zaustaviti bicikl. Pridržavajte ih i nježno gurajte prema naprijed dok pritišću kočnice kako bi se zaustavili. Vježbajte kočenje sve dok ne budete sigurni da dijete zna kako se sigurno zaustaviti.

Nakon što ste sigurni da dijete zna koristiti kočnice, bitno je da dijete savlada pravilno držanje ravnoteže. Trčite pored bicikla pridržavajući dijete jednom rukom za sic, a drugom za volan. Tako ćete pokazati djetetu kako da okreće volan i kako da održi biciklo uspravnim.

Nakon toga bitno je da vježbate vožnju bicikla sa djetetom. Vožnja zajedno sa vašim djetetom je vjerojatno najbolji način vježbanja pravila. Objasnite pravila i onda vozite, a sa vremena na vrijeme se zaustavite i ponovite ono što ste naučili. Nemojte vikati na dijete kada pogriješi ili padne s bicikla. Pokažite svojim ponašanjem da je vožnja bicikla korak naprijed u njegovom odrastanju, kako bi se pojačao dječji osjećaj važnosti. Nakon što dijete savlada održavanje ravnoteže i vožnje bicikla, bitno ih je naučiti pravila kako sigurno voziti biciklo u saobraćaju.

Pravila sigurnosti mogu zaštititi vaše dijete

 1. Prije izlaska na cestu se obavezno treba zaustaviti.

Skoro trećina nesreća na biciklima u kojima su sudjelovala mala djeca događa se kada se dijete vozi ispred automobila, uz totoar ili kada silazi sa trotoara na cestu. Djeca moraju naučiti zaustaviti se, pogledati lijevo, desno, pa opet pogledati lijevo i oslušnuti kako bi bili sigurni da ne dolazi automobil prije nego izađu na cestu. Vrlo je važno pogledati još jednom lijevo jer su automobili koji dolaze s lijeve strane na djetetovoj strani ulice i bliža su. Djeca moraju znati da ukoliko oni vide automobil, ne znači da vozač vidi njih. Moraju pretpostavljati da ih vozač nije vidio.

 2. Tokom vožnje treba poštovati znakove zaustavljanja.

Nesreće na biciklima u kojima su sudjelovala mala djeca događaju se i kada dijete prođe pored znaka STOP ili kroz crveno svjetlo semafora. Budite sigurni da poznaju osnovne saobraćajne znakove zaustavljanja i signalizaciju semafora, te da znaju da moraju voziti biciklo na desnoj strani, zajedno s saobraćajem. Naučite malu djecu da na raskrsnicama siđu sa bicikla i pređu zebru hodajući uz bicikl.

 3. Pogledaj iza sebe prije nego skreneš, zaokreneš ili mijenjaš trake.

Djeca moraju naučiti pogledati iza sebe prije nego skrenu, zaokrenu ili mijenjaju trake. Najbolje mjesto za vježbanje ovog pravila je na mirnom parkiralištu ili igralištu. Stanite iza njih dok voze niz ravnu crtu. Držite u zraku papir sa brojevima i neka vježbaju gledanje preko ramena tako što će vam pročitati broj bez skretanja sa crte. Djeca se ne bi smjela sama voziti na biciklu dok ne usavrše ovu vještinu.

 4. Voziti uvijek desnom stranom.

Vožnja u krivom smjeru je još jedan od uzroka nesreća na biciklu u jednosmjernim i dvosmjernim ulicama. Vožnja u pratećem smjeru saobraćaja je uvijek sigurnija.

 5. Nikada ne prati drugog vozača bicikla bez poštovanja pravila.

Mnoge nesreće se dešavaju kada jedan biciklist slijepo prati drugoga. Ukoliko se djeca voze u koloni moraju pratiti saobraćajnu signalizaciju i poštovati saobraćajna pravila.

BIHAMK

Povezane novosti

Sigurnost vozača bicikla

Sigurnost vozača bicikla

Vožnja bicikla je nesumnjivo jedan od najboljih, najbržih i najzdravijih oblika prijevoza. Mnogima je bicikl prijevozno sredstvo od tačke A do tačke B. Kakav god bio vaš odnos s biciklom, pravila treba znati i pridržavati ih se.

Možda bi vas zanimalo