Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Selfie sa mostom

Proljeće koje ispraćamo značajno je i po onome što se događa na trasi panevropskog cestovnog Koridora 5c. Na dvije dionice (u dolini Bosne kod Golubinje i u Hercegovini nadomak Počitelja) betonske konture buduće saobraćajnice kao da su preko noći izronile.

Autor: Hajdar Arifagić

Takav odista impresivan dojam steći će oni koji u posljednjih nekoliko mjeseci nisu putovali ovim dijelom naše zemlje.

Ja jesam već nekoliko puta i uvijek se iznenadim kako radovi brzo napreduju, a geografija još brže mijenja. Pri tom, primjećujem da sve više vozača ili njihovih saputnika nailazeći pored zone gradilišta, ili direktno kroz nju, prave selfije i usput slikaju stubove mostova, vijadukta prokopane trase, moćne mašine u prirodnom krajoliku. Odista se ima šta vidjeti i registrovati i time svjedočiti generacijskoj investiciji koja ostaje i za buduća pokoljenja.

Tačno prije dvije decenije grupa bosanskohercegovačkih novinara bila je u višednevnoj posjeti najznačajnijim slovenačkim kompanijama. Prvog radnog dana domaćini su nas odveli na gradilište vijadukta Črni Kal, na autoputu Maribor – Ljubljana – Kopar, dug 1.065 metara, sa najvišim stubom od 87,5 metara i to u vrijeme dok je trajalo spajanje njegove konstrukcije. Radove smo posmatrali sa platforme, odnosno osmatračnice postavljene isključivo za razgledanje gradilišta i sa slobodnim pristupom svima koji žele da to vide, fotografišu i od predstavnika izvođača saznaju sve detalje o tom projektu.

Bilo bi lijepo i korisno da se nešto slično organizuje i na spomenuta dva gradilišta na Koridoru 5c. Onaj koga interesuje sigurno će stati da to vidi a ne snimati tokom vožnje što je sa aspekta bezbjednosti u saobraćaju veoma rizično.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Gas za električna auta

Gas za električna auta

U Sarajevu je održan prvi sajam elektromobila. Bio je jednodnevan, ali kao događaj i poruka veoma važan. Uz to, opština Novo Sarajevo je odlučila da u njenom voznom parku budu samo vozila na električni pogon.

Livanjski divlji konji

Livanjski divlji konji

Tim Clancy donosi nam priču iz Livna, te piše o ideji Marina Mamuze da ljudima približi svu ljepota neukroćenih divljih konja. Na padinama Cincara možete svjedočiti sirovoj snazi i ljepoti ovih veličanstvenih životinja.

S Biokova se vidi Gran Torino

S Biokova se vidi Gran Torino

Prošle sedmice Clint Eastwood je proslavio 92. rođendan. U posveti ovom velikanu svjetske kinematografije, naš urednik se prisjetio nekih od najvažnijih filmova i onoga šta Eastwood predstavlja za svijet filma, kao i jednog posebnog automobila.

Možda bi vas zanimalo