Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

S Biokova se vidi Gran Torino

Prošle sedmice Clint Eastwood je proslavio 92. rođendan. U posveti ovom velikanu svjetske kinematografije, naš urednik se prisjetio nekih od najvažnijih filmova i onoga šta Eastwood predstavlja za svijet filma, kao i jednog posebnog automobila.

Autor: Amer Obradović

U tinejdžerskim godinama najviše sam volio gledati filmove Clinta Eastwooda. Odrastao sam u Hercegovini, u mjestu iz kojeg se direktno vidi vrh Biokova, u Hrvatskoj, i odakle smo mogli ''hvatati'' signal tadašnje Televizije Zagreb. Drugi program TVZ je bio avangarda, emitirali su vrhunski program, od utakmica NBA lige koje je prenosio Vladimir Drobnjak (novinar koji je poslije postao, ambasador, diplomata i glavni pregovarač Hrvatske sa EU-om), serija poput bezvremenskih Mućki, raznih talk showa, pa do filmskih klasika. To je bilo vrijeme Prljavog Harryja. U tadašnjim videotekama, ozbiljnim institucijama koje su uglavnom bile ilegalne i koje su na neki način bile i vjesnici malog poduzetništva i nestanka samoupravljanja, teško se moglo doći do filmova o inspektoru Callahanu, ili do onih iz trilogije vesterna koje je režirao legendarni Sergio Leone, uz soundtrack Ennia Morriconea. 

   

Kada Harry postane Walt

Inspektor Harry Callahan je bio heroj koji je izlazio iz postojećih mantri i zahvaljujući tim filmovima, stopa kriminaliteta u San Francisku je opala za čak 30%, a drastično se smanjio i pokušaj kupovine policajaca. Ovaj kultni serijal je uticao na moju generaciju, kao što je Clint Eastwood kao glumac i režiser uticao na svijet filma. Dobio je poslije Eastwood i Oscare za glumu, režiju, za najbolji film, ali se Dirty Harry na neki način vratio u filmu Gran Torino. Harry je postao Walt, s istim stavom prema nepravdi, s naboranim i namrgođenim licem i sa istim prijetećim porukama poput one ''Maknite se sa mog travnjaka'' (Get off my lawn) koja je zvučala kao ona inspektora Callahana – ''Hajde, uljepšaj mi dan'' (Go ahead, make my day). Gran Torino je majstorski uradak, i, iako Walt više nije policajac ili kauboj Čovjek bez imena, Clint Eastwood svojim stavom i likom, koji je uklesan u filmsku historiju, donosi važnu priču u čijem središtu je predivni automobil, Gran Torino iz 1972. Nakon ovog filma, Eastwood je snimio i road movie – Mula, kao i Cry Macho u kojem se ponovo pojavio u prepoznatljivom ponču, ali dispozicija Gran Torina – Walt nikada ne vozi GT – odaje da njegova režiserska vizija na moćan način donosi važnu vrijednosnu poruku, čvrstu poput automobila iz filma, inače jednog od najčvršćih koje Amerika ikada napravila.

Made in USA

Ford Torino je prvi put predstavljen 1968. godine, nazvan dakako po italijanskoj prijestolnici automobila, Torinu. Ovaj Ford je život započeo kao napredna varijanta Fairlanea. Posebno ga je krasio vrhunski V8 motor velike zapremine i ogromne snage. Prva generacija Torina do 1969. nije bila stilska ikona, ali se dobro prodavala. Sportski redizajn je došao 1970. godine, ali je prodaja stala. Dvije godine kasnije, automobil su ponovo osvježili i Grand Torino Sport je bljesnuo. Ljudi su voljeli novu rešetkastu masku, sa četiri prednja svjetla, dugu mišićavu haubu i bočne oblike. Novi dizajn je donio rapsodiju i u  prodaji – prodali su 500.000 primjeraka, što ga čini jednim od najprodavanijih automobilom u svojoj klasi. Ovaj koji je prikazan u filmu jedan je od 92.033 vrhunskih fastback modela Gran Torino Sport iz '72, sa dvoja vrata u veličanstvenoj tamno zelenoj metalik boji. Tu su i klasični točkovi Magnum 500, radijalne gume umotane u BF Goodrich bijela slova, kao i zlatna laserska traka niz bočne strane automobila, sa natpisom ''Gran Torino Sport''. Ovaj automobil posjeduje i rijedak paket Ram Air Induction, sa funkcionalnim poklopcem haube, kao i dvostrukim auspuhom koji je bio napravljen na samo 351 primjerku. Ovo je bio top auto iz vremena njegovog nastanka.

Pored prepoznatljivog ogromnog pištolja inspektora Callahana, Clint Eastwood je sa Gran Torionom odao priznanje i jedan vrhunski automobil uvrstio u antologiju. Ovaj Ford možda nema simboličku vrijednost kao Mustang Stevea McQueena iz Bullitta, ili Aston Martin DB5 Jamesa Bonda iz Goldfingera, ali njegov vlasnik, mrzovoljni veteran korejskog rata, Walt Kowalski, prevazilazi predrasude i postaje junak koji mijenja živote svojih komšija, žrtvujući za ideale i vlastiti život.

Prošle sedmice Clint Eastwood je proslavio 92. rođendan. Neka ih proslavi još mnogo. On je veliki glumac i režiser koji je mnoge generacije učio da se suprotstave nepravdi i svijet vide puno dalje nego dokle seže pogled jednog dječaka, do Biokova. I da vole lijepe automobile. Gran Torino vrhunski film i vrhunski auto.

BIHAMK

Povezane novosti

Ljeto 2022: Stari Peugeot na putu do zvijezda

Ljeto 2022: Stari Peugeot na putu do zvijezda

Woody Allen nas je u starom Peugeotu vodio u nostalgični Pariz, a teleskop James Webb u vrijeme “velikog praska”. Neka ovo ljeto osim nostalgije i slika prošlosti probudi želju za putovanjem i nosi nas do zvijezda koje će biti slike boljeg vremena.

Gradnja tunela Prenj počinje 2023. godine

Gradnja tunela Prenj počinje 2023. godine

Probijanjem tunela Prenj, te izgradnjom autoceste na toj trasi, put između Sarajeva i Mostara će se skratiti za duplo, a sada se od Sarajeva do Mostara magistralnom cestom M-17 vozimo oko dva sata.

Oni dolaze

Oni dolaze

Ne otpisujte ih prerano. Vrlo moguće da ćemo ih uskoro (ponovo) posjedovati i voziti. Usnuli zmaj se probudio. Kineski automobili su počeli dolaziti i biće zanimljiviji nego prije.

Možda bi vas zanimalo