Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Pelješki most i cesta od Stoca do Neuma čekaju presijecanje vrpce

Ovog proljeća sve protiče u znaku završetka dva značajna projekta saobraćajne infrastrukture i to blizu jedan drugoga.

Autor: Hajdar Arifagić

U Bosni i Hercegovini to je moderna cesta koja će Stolac povezati sa Neumom, a u Hrvatskoj most od kopna do Pelješca čime će nas ova susjedna država zaobići, a to znači i donekle udaljiti. To će, opet, značiti manje gužve kroz Neum tokom sezone. Kako bruje tamošnji mediji, otvaranje mosta u Hrvatskoj već se uzdiže na nivo spektakularne svečanosti i velike pobjede čiji su akteri zvanična hrvatska politika i graditelji iz Kine. Bosanskohercegovačke vlasti zaokupljene dnevnom politikom, otvaranju ceste, izgrađene uglavnom vlastitim snagama, još ne pridaju potrebnu pažnju. Ne samo oni već i Neumljani koji više pričaju o tome šta će biti kad most proradi nego o cesti, kao novoj pretpostavci za razvoj grada, njegovog zaleđa i nadasve turizma. Zato je sve izvjesnije da će presijecanje vrpce (čiji datum zvanično još nije saopšten) biti događaj lokalnog karaktera, što bi bila velika greška. Mi u BiH imamo razloga da se tom događaju zajedno radujemo više nego što se u Hrvatskoj raduju mostu. A evo zbog čega?

Povezivanje Stoca i Neuma modernom saobraćajnicom dugom 34 kilometra putovanje će učiniti kraćim, udobnijim, sigurnijim – ljepšim! Izvjesno je da neće proći mnogo vremena do početka izgradnje brojnih objekata kakvi su obično locirani uz ceste kao što su stanice za snabdijevanje gorivom (ne samo naftnim derivatima već i električnom energijom), restorani, trgovine, servisi... Vrjednije od toga biće doseljavanje ljudi. Oni će u ovom relativno pustom kraju graditi kuće, obrađivati zemlju, proizvoditi hranu za sve veći broj turista što će pohrliti na bosanskohercegovačko parče plavog mora! Izvjesno je za njima će ovdje doći i strani investitoiri i sve to će doprinijeti dodatnoj afirmaciji Bosne i Hercegovine kao mediteranske zemlje što je ona bila i biće bez obzira na to što joj se na izlazu na otvoreno more popriječio hrvatski most.

Ima dakle mnogo razloga da i mi od puštanja u saobraćaj ceste Stolac – Neum pravimo veliku feštu. Ako bi na tu svečanost sa državnom zastavom iz Bosne krenula kolona automobila i prvih ovoljetnih kupača bila bi to lijepa najava i ovogodišnjeg turističkog ljeta u Neumu. Bilo bi pohvalno da zastava Bosne i Hercegovine ostane u Neumu jer u cijelom gradu ima samo jedna i to u kabinetu općinskog načelnika.

 

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo