Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Ležeći policajci u Baruthani

Postavljanjem ležećih policajaca na putu prema školi, nadležni svoj posao nisu do kraja obavili. Na policiji je da prati situaciju, a na vlastima da analizira šta bi još trebalo učiniti da se bezbjednost učesnika u saobraćaju poveća.

Autor: Hajdar Arifagić

Sa velikim zadovoljstvom objavljujemo da su organi nadležni za saobraćaj, posebno njegovu bezbjednost, u ulici Baruthana, na padini iznad Sarajeva, postavili ležeće policajce. Time su djecu koja ovom ulicom idu u školu zaštitili od prebrze vožnje automobila čiji bahati vozači njom voze preko dozvoljene brzine. Stanovnici ove ulice, te Hladivoda i okolnih sokaka u nekoliko navrata službeno su se obraćali policiji i opštinskim službama zahtijevajući da prvi pojačaju kontrolu saobraćaja na njihovom području, a drugi da na ulici postave prepreke čime će ih natjerati da Baruthanom sporije voze.

O ovome je BIHAMK magazin pisao prije skoro godinu dana, a nakon sudara u kojem je povrijeđeno i od pretrpljenog šoka prestravljeno dvoje djece. U njihov automobil udarilo je drugo vozilo za čijim je upravljačem bila maloljetna osoba bez položenog vozačkog ispita.

Postavljanjem ležećih policajaca na putu prema školi, nadležni svoj posao nisu do kraja obavili. Na policiji je da češće patrolira ovim dijelom grada, a na vlastima da analizira šta bi još trebalo učiniti da se bezbjednost učesnika u saobraćaju u ovoj strmoj i uskoj ulici poveća. Redovni čitaoci će se prisjetiti da ''slučaj Baruthana'' nije jedini kada su u pitanju inicijative našeg magazina. Čim smo primijetili da je na ulicama povećan broj dvotočkaša i ugrožavanja pješaka, sugerisali smo donošenje propisa o učešću ovih vozila u saobraćaju na što su entitetske vlade pozitivno reagovale u roku od dva-tri mjeseca.

Čitaoce, vozače, pješake – učesnike u saobraćaju pozivamo da nam se obrate kad god se nadležni ogluše o njihove prijedloge i zahtjeve za povećanje bezbjednosti saobraćaja u gradu ili na otvorenom putu. Vjerujemo da u komunikaciji i razmjeni informacija možemo pozitivno uticati na saobraćajnu sigurnost i kulturu, kao i pravovremenu informiranost što je od izuzetne važnosti.

BIHAMK

Povezane novosti

Gorki šećer

Gorki šećer

Ruska agresija na Ukrajinu i potpuni poremećaj u svjetskoj ekonomiji i cirkulaciji tržišta što više traje sve nas ozbiljnije upozorava na to koliko je za svaku nacionalnu ekonomiju važna vlastita proizvodnja hrane i opskrba domicilnog stanovništva.

Selfie sa mostom

Selfie sa mostom

Proljeće koje ispraćamo značajno je i po onome što se događa na trasi panevropskog cestovnog Koridora 5c. Na dvije dionice (u dolini Bosne kod Golubinje i u Hercegovini nadomak Počitelja) betonske konture buduće saobraćajnice kao da su preko noći izronile.

Gas za električna auta

Gas za električna auta

U Sarajevu je održan prvi sajam elektromobila. Bio je jednodnevan, ali kao događaj i poruka veoma važan. Uz to, opština Novo Sarajevo je odlučila da u njenom voznom parku budu samo vozila na električni pogon.

Možda bi vas zanimalo