Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Brana i hrana

Energetski sektor i ekologija trebaju brojna zakonska rješenja koja su na čekanju. Sajam knjiga u Sarajevu je, s druge strane, našeg saradnika potaknuo na pitanje zašto uvozimo velike količine prehrambenih proizvoda, a izvozimo jako malo.

Autor: Hajdar Arifagić

Nevladine organizacije uskoro namjeravaju organizovati protestno okupljanje pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a kako bi iskazale nezadovoljstvo zbog činjenice da ovaj entitet još nije donio zakon o koncesijama kojim bi na savremen način bilo regulisano mnogo važnih pitanja iz oblasti ekologije, ekonomije  i energije. Uz ostalo, ovaj novi zakon bi trebao da stimuliše potrošače energije da inverstiraju u obnovljive izvore napajanja (solarni paneli, vjetroelektrane...) a  viškove tako dobivene energije mogu prodavati na tržištu. O tome je razgovarano za okruglim stolom ''Tranzicija energetskog sektora'' koji je u Sarajevu organizovao Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE). Na skupu je rečeno da mnoga zakonska rješenja iz ove oblasti godinama stoje u ladicama vladinih dužnosnika što je opasna prijetnja za proces tranzicije energetskog sektora koji se ne može izbjeći, a ni vječno odgađati.

Nedostatak tih zakonskih rješenja u praksi se negativno odražava na zaštitu životne sredine, ali i poslovanje kompanija proizvođača opreme za proizvodnju zelene energije. Da bi opstala kompanija iz Banovića (proizvodi turbine za male hidrocentrale) posljednjih mjeseci se preorjentisala na izradu opreme za tretman otpadnih voda što je biznis koji u BiH tek treba da procvjeta. Evropska unija naime od svojih članica zahtijeva da se u svakoj lokalnoj zajednici kanalizacione i druge otpadne vode mehanički i hemijski prerade prije nego se ispuste u vodotoke. Taj proces u BiH je tek započeo.

Osim ovom važnom okruglom stolu, glavni grad BiH bio je domaćin i Međunarodnom sajmu knjiga na kojem je svakodnevno održano po nekoliko promocija novih izdanja uglavnom romana, poezije, proze, monografija i istorijske građe. Knjiga iz oblasti zaštite životne sredine, prirodnoj baštini, uzgoju poljoprivrednih proizvoda nisu posebno predstavljene. A bilo ih je, čak i friško odštampanih. Ranijih nekoliko godina knjižari i izdavači u prvi plan stavljali su knjige posvećene zdravlju, njegovom očuvanju i liječenju od raznih bolesti. Ovog puta to mjesto zauzela je praktična literatura za uzgoj voća, povrća, meda, začina, gljiva i ostalog što se smatra hranom.  Bilo je primjetno interesovanje gradskog stanovništva za ovu vrstu literature.

Proizvodnja domaće hrane organizovana na mnogo ozbiljniji način nego do sada spada među važne prioritete nacionalnih ekonomija imalo ozbiljne države. BiH za to ima respektabilne resurse, ali nema osmišljen koncept ni infrastrukturu koja će ga realizovati. Iz tog razloga mi uvozimo velike količine prehrambenih proizvoda (često su upitnog kvaliteta i ispravnosti) a izvozimo jako malo. A trebalo bi da je obrnuto, jer imamo zemlju i potencijale.

BIHAMK

Povezane novosti

Gorki šećer

Gorki šećer

Ruska agresija na Ukrajinu i potpuni poremećaj u svjetskoj ekonomiji i cirkulaciji tržišta što više traje sve nas ozbiljnije upozorava na to koliko je za svaku nacionalnu ekonomiju važna vlastita proizvodnja hrane i opskrba domicilnog stanovništva.

Selfie sa mostom

Selfie sa mostom

Proljeće koje ispraćamo značajno je i po onome što se događa na trasi panevropskog cestovnog Koridora 5c. Na dvije dionice (u dolini Bosne kod Golubinje i u Hercegovini nadomak Počitelja) betonske konture buduće saobraćajnice kao da su preko noći izronile.

Gas za električna auta

Gas za električna auta

U Sarajevu je održan prvi sajam elektromobila. Bio je jednodnevan, ali kao događaj i poruka veoma važan. Uz to, opština Novo Sarajevo je odlučila da u njenom voznom parku budu samo vozila na električni pogon.

Možda bi vas zanimalo