Članak top banner 970x90
Vijesti

Znate li kolike su kazne ukoliko upravljate neregistrovanim vozilom?

Kazne za fizička lica koja upravljaju neregistrovanim vozilom kreću se od 400 do 1000 KM, dok se firmama može izreći novčana kazna do 5000 KM.

Autor: BIHAMK

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini sva motorna i priključna vozila koja učestvuju u saobraćaju na cesti moraju biti registrovana, u skladu sa odgovarajućim zakonom o centralnoj evidenciji i razmjeni podataka.  

Iz ove odredbe se izuzimaju motorna i priključna vozila koja su prepravljena ili popravljena i kojima se obavlja probna vožnja radi ispitivanja i prikazivanja njihovih karakteristika ili koja se kreću od mjesta proizvodnje do skladišta, kao i vozila koja se kreću do mjesta u kojem će biti registrovana, pod uslovom da su označena probnim tablicama.

Novčanom kaznom od 400,00 KM do 1.000,00 KM kaznit će se vozač koji sudjeluje u saobraćaju sa vozilom koje je neregistrovano ili čija je potvrda o registraciji istekla duže od 30 dana.

Za prekršaj vozaču ili instruktoru vožnje uz kaznu određuje se mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca do šest mjeseci i dva kaznena boda.

Ukoliko ste, upravljajući neregistrovanim vozilom, izazvali saobraćajnu nesreću, možete dobiti kaznu u iznosu od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM a vozaču se izriče zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci.

Kazne za pravna lica

„Novčanom kaznom u iznosu od 400,00 KM do 5.000,00 KM kaznit će se za prekršaj preduzeće/poduzeće ili drugo pravno lice/osoba: ako naredi ili dopusti da njegova neregistrovana/neregistrirana motorna vozila ili priključna vozila učestvuju/sudjeluju u putnom/cestovnom saobraćaju/prometu; ako naredi ili dozvoli/dopusti da njegova motorna ili priključna vozila učestvuju/sudjeluju u putnom/cestovnom saobraćaju/prometu bez probnih tablica/pločica.

Za prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM i odgovorno lice/osoba u preduzeću/poduzeću, drugom pravnom licu/osobi ili drugom organu.

Za prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 1000,00 KM i fizičko lice/osoba koja samostalno obavlja djelatnost.“

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Fiat Tipo povučen iz prodaje u Velikoj Britaniji

Fiat Tipo povučen iz prodaje u Velikoj Britaniji

Fiat je objavio da je povukao kompaktni model Tipo sa tržišta Velike Britanije. U ovoj zemlji će ga indirektno zamijeniti novi Fiat 600e. Električni modeli postaju fokus tržišta, a Tipo će vjerovatno uskoro biti povučen i iz drugih zapadnoevropskih zemalja

Ko naruči Ferrari sada, neće ga dobiti do 2026.

Ko naruči Ferrari sada, neće ga dobiti do 2026.

Prema riječima čelnika Ferrarija, ko god sada naruči automobil sa amblemom Propetog konja, dobiće ga najranije 2026. godine. Ferrari je do septembra 2023. isporučio 10.418 automobila, 5,3% više nego u prvih devet mjeseci 2022. godine.

Možda bi vas zanimalo