Članak top banner 970x90
Vijesti

Tridesetak stanica za tehnički pregled u FBiH nije evidentiralo nijedno neispravno vozilo

Prosječna starost putničkog automobila u prvom tromjesječju 2023. je 16,9 godina.

Autor: BIHAMK

Prema podacima„Instituta za privredni inženjering“ (IPI) iz Zenice, stručne institucije sa ovlastima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za nadzor rada ovlaštenih stanica tehničkih pregleda u Federaciji Bosne i Hercegovine, prosječna starost putničkog automobila u prvom tromjesječju 2023. je 16,9 godina.

Analiza podataka o obavljenim tehničkim pregledima vozila u prva tri mjeseca ove godine pokazala je da je ukupno evidentirano 4,629 neispravnosti što je znatno manje u odnosi na isti period u prošloj i pretprošloj godini.

Kada je riječ o kvarovima, najveći broj evidentiranih neispravnosti bio je u sistemu kočnice 1.781, zatim slijedi ispitivanje sastava izduvnih gasova motornih vozila sa 1.084, te uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju sa 647 evidentiranih neispravnosti.

Ono što međutim svakako zabrinjava jeste podatak koji je IPI naveo u svom Stručnom biltenu da osoblje na 30-ak stanica za tehnički pregled vozila u Federaciji BiH u svom radu u integralnom informacionom sistemu a|TEST nije evidentiralo niti jedno ili je evidentiralo samo jedno neispravno vozilo u toku cijele kalendarske godine.

U Institutu navode kako će Stručni bilten biti dostavljen svim nadležnim i ostalim relevantnim organima (nadležna ministarstva na svim nivoima, federalna i kantonalne saobraćajne inspekcije i drugim), da bi isti imali uvid u rad stanica za tehnički pregled vozila.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo