Članak top banner 970x90
Vijesti

Toyota RAV4 je najprodavaniji automobil u 2022.

Preko milion isporuka modela RAV4 Toyota je realizovala u prošloj godini globalno. Zanimljivo, popularnost Toyote ne završava samo s modelom Rav4, s obzirom da je Toyota plasirala čak 5 modela unutar top 10 liste.

Autor: BIHAMK

JATO Dynamics objavio je svoj globalni izvještaj o prodaji za prošlu godinu kada je ukupno prodano 79,4 miliona novih vozila širom svijeta. Ovaj broj predstavlja pad od dva posto u usporedbi s 2021. na ključnim tržištima kao što su Sjeverna Amerika, Evropa i Kina. S druge strane, sva ostala tržišta u razvoju poput Indije, Bliskog Istoka, jugoistočne Azije i Afrike povećali su svoju prodaju nadoknađujući pad u drugim regijama. Ali to nije najzanimljiviji podatak iz izvještaja.

Prema podacima do kojih je došao JATO, Toyota RAV4 bio je najprodavaniji model u svijetu prošle godine s više od milion isporučenih primjeraka kupcima, od čega je 43 posto prodano u SAD i Kanadi. Popularni SUV slijedila je Toyota Corolla s približno 992.000 prodanih primjeraka, a treći je bio Tesla Model Y sa 747.000 globalnih registracija. Sve u svemu, Toyota je prošle godine imala pet najprodavanijih modela unutar liste od 10 najprodavanijih modela globalno. Unutar te liste Ford, Nissan i Honda plasirali su tek po jedan model, dok je Tesla napravila iznimku s dva.

S obzirom na gore navedene brojke, vjerovatno ne iznenađuje da je Toyota bila i najveći proizvođač automobila na svijetu. Japanski gigant zabilježio je porast globalne prodaje od 0,3 posto zahvaljujući uglavnom dobrim rezultatima u Kini, koja je sada njeno najveće tržište ispred SAD-a i Japana. Volkswagen grupa je prošle godine bila drugi najprodavaniji automobilski konglomerat u svijetu unatoč velikom padu prodaje od 10 posto. Treći je Hyundai-Kia, a slijede Stellantis i General Motors.

JATO-ov izvještaj također pokazuje da je najbrže rastući proizvođač automobila prošle godine bio BYD. Ova sve popularnija kineska marka je također bila drugi najprodavaniji proizvođač električnih vozila nakon Tesle. Govoreći o segmentu električnih vozila, prošle je godine prodano ukupno 7,37 miliona električnih automobila, što je povećanje od 2,9 miliona jedinica u odnosu na 2021. Baterijska vozila su činila 9,3 posto svjetskog automobilskog tržišta lani.

BIHAMK

Povezane novosti

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Premijera: Novi Citroen C3 Aircross

Premijera: Novi Citroen C3 Aircross

Citroen je objavio prve službene slike i šture informacije o novom C3 Aircrossu. No, ono što je poznato, SUV B-segmenta može primiti do sedam putnika, a imat će i čisto električnu verziju.

Možda bi vas zanimalo