Članak top banner 970x90
Vijesti

Najmanji automobil na svijetu dostupan kao replika

Kažu da s klasičnim automobilom nikada ne možete pogriješiti, pogotovo sa ovako minijaturnim koji će u svakom trenu privući pažnju. Peel P50, službeno najmanji serijski automobil na svijetu, sada je dostupan kao replika.

Autor: BIHAMK

Peel P50 je poznat u cijelom svijetu kao službeno najmanji serijski automobil lansiran je 1962. od strane kompanije Peel koja se bavila proizvodnjom motora za čamce. Dva su cilja tada bila pred njim: riješiti se problema sa saobraćajnom gužvom i biti pristupačno vozilo za široke mase. S koncepcijom jednosjeda na tri točka, P50 je odisao šarmom, a istovremeno je bio jako povoljan. No, P50 je pratila karma nesigurnosti čak i po ondašnjim standardima.

Proizvodnja je završila samo tri godine kasnije 1965., tako da je broj originalnih modela koji su još uvijek u ispravnom stanju vrlo ograničen. Danas se originalni Peel P50 prodaje po nevjerojatno visokim cijenama, jer je klasičan, unikatan i rijedak automobilčić.

Najbolja stvar od svega što možete izraditi vlastitu repliku, pa čak i učiniti je ekološki prihvatljivijom. Britanska kompanija P50Cars sa sjedištem u Londonu, nudi kit baziran na nekoliko originalnih verzija, i to s električnim ili 4-taktnim benznicem na plin od 49 do 125 kubika.

Zavisno od toga koliko neobičnu verziju želite ili koliko je vaš budžet velik, možete birati između nekoliko varijacija: P50 Mk1 Saloon, P50 Cabrio za one koji vole osjećaj vjetra u kosi, ograničeno izdanje P50 ili kupolasti Trident model. U ponudi su sve četiri originalne boje, te mogućnost daljnje adaptacije i personalizacije.

Cijene kita počinju od 11.500 funti i idu sve do 19.500 funti, što je puno novca za maleni trotočkaš, ali je znatno manje od onoga koliko biste platili original. Postoji i jeftinija opcija DIY kita, s početnom cijenom od 7.500 funti.

Iz P50Cars kažu da montaža jednog ovakvog kompleta traje u prosjeku 50 sati i varira zavisno o vještini i prethodnom iskustvu. Uprkos svemu, proces ''sam svoj majstor'' bi trebao predstavljati lakši trening, jer su svi dijelovi lagani i ergonomični, pa je montaža intuitivna. Rok isporuke za DIY komplete je četiri do šest sedmica.

Originalni P50 bio je dug 134 cm i širok 98 cm, ali replike su duže za 5 cm što je iskorišteno za veći prostor za noge, tako da ovaj mali jednosjed sada u svoju kabinu može primiti vozače iznad 2 metra visine. Maksimalna dopuštena težina je 136 kg, dok maksimalna brzina, zavisno od specifikacije, varira u rasponu od 48 do 88 km/h.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo