Članak top banner 970x90
Vijesti

Najmanji automobil na svijetu dostupan kao replika

Kažu da s klasičnim automobilom nikada ne možete pogriješiti, pogotovo sa ovako minijaturnim koji će u svakom trenu privući pažnju. Peel P50, službeno najmanji serijski automobil na svijetu, sada je dostupan kao replika.

Autor: BIHAMK

Peel P50 je poznat u cijelom svijetu kao službeno najmanji serijski automobil lansiran je 1962. od strane kompanije Peel koja se bavila proizvodnjom motora za čamce. Dva su cilja tada bila pred njim: riješiti se problema sa saobraćajnom gužvom i biti pristupačno vozilo za široke mase. S koncepcijom jednosjeda na tri točka, P50 je odisao šarmom, a istovremeno je bio jako povoljan. No, P50 je pratila karma nesigurnosti čak i po ondašnjim standardima.

Proizvodnja je završila samo tri godine kasnije 1965., tako da je broj originalnih modela koji su još uvijek u ispravnom stanju vrlo ograničen. Danas se originalni Peel P50 prodaje po nevjerojatno visokim cijenama, jer je klasičan, unikatan i rijedak automobilčić.

Najbolja stvar od svega što možete izraditi vlastitu repliku, pa čak i učiniti je ekološki prihvatljivijom. Britanska kompanija P50Cars sa sjedištem u Londonu, nudi kit baziran na nekoliko originalnih verzija, i to s električnim ili 4-taktnim benznicem na plin od 49 do 125 kubika.

Zavisno od toga koliko neobičnu verziju želite ili koliko je vaš budžet velik, možete birati između nekoliko varijacija: P50 Mk1 Saloon, P50 Cabrio za one koji vole osjećaj vjetra u kosi, ograničeno izdanje P50 ili kupolasti Trident model. U ponudi su sve četiri originalne boje, te mogućnost daljnje adaptacije i personalizacije.

Cijene kita počinju od 11.500 funti i idu sve do 19.500 funti, što je puno novca za maleni trotočkaš, ali je znatno manje od onoga koliko biste platili original. Postoji i jeftinija opcija DIY kita, s početnom cijenom od 7.500 funti.

Iz P50Cars kažu da montaža jednog ovakvog kompleta traje u prosjeku 50 sati i varira zavisno o vještini i prethodnom iskustvu. Uprkos svemu, proces ''sam svoj majstor'' bi trebao predstavljati lakši trening, jer su svi dijelovi lagani i ergonomični, pa je montaža intuitivna. Rok isporuke za DIY komplete je četiri do šest sedmica.

Originalni P50 bio je dug 134 cm i širok 98 cm, ali replike su duže za 5 cm što je iskorišteno za veći prostor za noge, tako da ovaj mali jednosjed sada u svoju kabinu može primiti vozače iznad 2 metra visine. Maksimalna dopuštena težina je 136 kg, dok maksimalna brzina, zavisno od specifikacije, varira u rasponu od 48 do 88 km/h.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Hutte Hut je ekskluzivna vintage kamp prikolica

Hutte Hut je ekskluzivna vintage kamp prikolica

Prije nego su se počeli praviti kamperi i kamp prikolice od svih vrsta kompozita i drugih egzotičnih materijala, nekad su proizvođači koristili drvo. Neki to još uvijek rade, a ovaj jedinstveni drveni kamper prekrasna je vintage putna prikolica.

Možda bi vas zanimalo