Članak top banner 970x90
Testovi

MG ZS – SUV izvedba klasična, cijena fantastična

Ispitali smo detaljno novitet na bh. tržištu i ujedno najprodavaniji MG model, čiji aduti nadmašuju esenciju sub-kompaktnog SUV segmenta. Skoro sve je na njemu klasično, pa čak i cijena!

Autor: Admir Muharemović

Ako ste mislili da ste sve vidjeli onda ste se dobro prešli. Bh. tržište nikada nije imalo kapacitet da komercijalizuje neke manje i egzotične brendove poput Daihatsua, Subarua, pa i nekadašnjih Rovera i MG-a dok su bili aktivni. Nekada britanski sa sportskim DNK, MG se provlačio do 2006., kada su priznali bankrot i prešli pod krov kineskog giganta SAIC Motor (Shanghai Automotive Industry Corporation) koji pored niza svojih brendova proizvodi i prilagođene VAG i General Motors brendove za lokalno tržište. Znači, MG je otišao u prave ruke i zato njihovi automobili imaju glavu i rep. U novom udahnutom životu za MG dobili smo jako korektne automobile sa više nego korektnom cijenom.

MG ZS je u periodu 2001-2005 bila klonirana limuzina Rovera 45, odnosno Honde Civic, a sad je klasični SUV, odnosno više kao neki crossover-mješanac. Kinezi su se brzo prilagodili i lansirali sve bitne karoserijske izvedbe, kao i pogonske verzije. Budući da se trenutno tržište vrti oko ''povišenih'' modela ZS je logično postao moderni mali ''terenac''.

Šta je zapravo MG ZS?

Riječ o 4,32 m dugom SUV-u s prednjim pogonom čija konkurencija su pola boja manji crossoveri poput Arone, Kamiqa, P2008, Captura itd. Dakle, veći je od prosjeka klase. Dizajn je mješavina svega nečega što gledamo na cesti zadnjih 10-tak godina, od Mazde, preko Infinitiija do Renaulta. MG znak i rešetkasta maska na ispupčenom poklopcu motora daju mu dodatni pečat, a 17-colne serijske alu felge dotjeruju finalni izgled s kojim zaključujemo da je auto moderan, istovremeno simpatičan, pomalo atraktivan i finalno ne liči na kineski.

Ovakav enterijer nemaju niti neki zvučni modeli. Prednja armatura, volan i sjedišta od srednjeg paketa Exclusive su umotani u kožu i prošiveni crveni koncem. Svaki element i sekcija su jako kvalitetno spojeni i nemaju lufta, niti najmanji cvrčak. Ručice brisača, žmigavaca i tempomata rade glatko sa finim ''klikanjem'', a mesnati obruč upravljača dobro stoji u rukama. Okrugli i slojeviti ventilacijski otvori dobro se uklapaju u stil i doprinose bogatom osjećaju enterijera.

Osnovni model Excite ima platnene presvlake i klasičnu instrument ploču, koja je od srednjeg paketa digitalna, dok izvana nema maglenke i po tome se razlikuje od paketa iznad. Ploča i centralni displej najviše otkrivaju kineske standarde. Grafika i brzina, odnosno sporost rada ne zadovoljavaju evropske manire i to je ustvari najveći križ koji na svojim leđima nosi ovaj model. Dobro je što su ispod ekrana ugrađeni fizički tasteri za komande klime i audio uređaja, tako da se ekranu ne mora ''prići''.

S druge strane, auto je izuzetno prostran, ugodno i odrasli sjede na zadnjoj klupi, a i prtljažnik od 448 litara ispunjava kriterije zahtjevnije klijentele, jer su ovo parametri s kojima ZS glatko pleše po rubu klase iznad. To je jedan od aduta s kojima MG želi pridobiti kupce, a slično smo recimo vidjeli da prolazi kod Dacije i Škode.

Klasični usisni benzinac: Solidno ide i ekonomično troši

Dva su benzinska motora dostupna na našem tržištu. Strujaša još nema, tako da izbor pada na 1.5 atmosferac ili 1.0 turbak sa tri cilindra. Atmosferac je stara škola i dostupan je kod ulaznog i srednjeg paketa opreme. Razvijen je u saradnji sa GM-om, što znači da koncepcijski i strukturalno nije nepoznat i da će ga biti lako održavati. Radi mirno i kultivisano, a razvija 106 KS i 141 Nm obrtnog momenta. Motor je evidentno prigušen zbog euro norme, a to se najbolje oslikava po specifikaciji kod modela u Kini gdje ZS razvija 120 KS i 150 Nm. U praksi ZS zahtjeva strpljenje pri ubrzanju, jer klasični usisni benzinac nema pomoć prednabijanja, te ubrzava linearno što je rutina koju smo imali u prošlosti. U gradu je ZS praktičan, jer nije glomazan, a motor zadovoljava kriterije uz potrošnju od 9 litara. Izlazak na magistralu postaje jako lagodan, ali već na autoputu dolazimo do limita. Jednostavno nedostaje šesta brzina, na jako tečnom i ugodno podešenom ručnom mjenjaču, koja bi rasteretila motor.

Vožnja na 130 km/h se odvija na 3.400 obrtaja u minuti i nije neugodna, ali zbog petobrzinskog mjenjača sve je ljepše na 115-120 km/h kad obrtaji padnu na 3100 o/m. Prosječna potrošnja s kojom smo završili test vožnju stala je na 7,1 litar, što je suma-sumarum više nego korektno.

Istovremeno, šasija je ugođena između udobnog i čvrstog. ZS je na rupama izuzetno otporan i ne prenosi buku, dok na zavojitim dionicama solidno drži putanju kretanja bez nekakvih skrivenih iznenađenja. Sve u svemu, ovo je čvrst, utegnut i solidno udoban moderni mješanac koji ne zaostaje za konkurencijom.

Sedam godina garancije

ZS u cjelini ima traženu formu i poželjan sadržaj. Oprema od osnovnog modela je jako bogata, a tri fiksna paketa osmišljena da ponude sve što treba kupcu. Već od osnovnog paketa Excite, ZS stiže sa 17-inčnim alu točkovima, tempomatom, 6 zračnih jastuka, zadnjim parking senzorima, 10,1-inčnom multimedijom (navigacija je u seriji od srednjeg paketa), klima uređajem, dva USB konektora, Bluetooth-om, LED svjetlima, pomoći za kretanju na usponu i sa niz drugih manje istaknutih dijelova. Na moderne asistente vožnje (prepoznavanje mrtvog ugla, kontrola putanje, kočenje u slučaju nužde...) možemo zaboraviti, jer ih u prvom i srednjem paketu nema! Tek od najbogatijeg Luxury ZS posjeduje Kontrolu mrtvog ugla, što znači da je ZS baš stara škola u kojem vozač igra najbitniju ulogu. Realno, dosta ovih asistenata su višak i oduzimaju nekad koncentraciju vozaču više nego što zaista pomažu, ali konkurencija ih posjeduje i ističe kao bitne sigurnosne elemente, jer su takvi sigurnosni propisi na snazi i to treba poštovati i izvući najbolje iz toga.

Osnovi MG ZS sa 1.5 atmosfercem i metalik lakom košta 35.6651 KM do registracije. Na tome bi se zadržali. Za tu cijenu dobijete više nego korektan automobil sa utegnutom mehanikom, bogatom opremom i zahvalnom garancijom od 7 godina ili 150.000 km. Sasvim odmjeren paket za prvi dojam koji je više nego dovoljan da se svidi kupcima u proboju na tržište.

TEHNIČKI PODACI

MG ZS 1.5 VTI Exclusive

D-Š-V: 4,32 x 1,81 x 1,65 m

Međuosovinski razmak: 2,58 m

Prtljažnik: 448 lit.

Motor: 4-cil, atmosferski, 1499 ccm

Snaga kW/KS: 78/106 pri 6.000 o/m

Ob. moment: 141 Nm pri 4.500 o/m

Mjenjač: Ručni, 5-stepeni

Ubrzanje: 10,9 s

Max brzina: 175 km/h

Potrošnja (prosjek WLTP): 6,6 lit

Masa: 1.213 kg

Tank za gorivo: 48 lit

Dimenzije točkova: 215/55 R17  

Garancija: 7 godina/150.000 km

Cijena ulaznog modela (ZS Excite 1.5): 35.651 KM

Cijena test modela: 38.088 KM 

Tagovi
MG ZS
BIHAMK

Povezane novosti

Hyundai Bayon: Šaptač konjima i favorit klase iz sjene

Hyundai Bayon: Šaptač konjima i favorit klase iz sjene

U crossover košnici B segmenta vlada opšti haos. Popularnost ovog segmenta nezaustavljivo raste pa pojedini proizvođači nude i po dva modela. U getu u kojem vladaju P2008, Yaris Cross i Renault Captur teže je primjetiti jedan Hyundai Bayon.

Možda bi vas zanimalo