Članak top banner 970x90
Ljeto

NIKAD NE OSTAVLJAJTE DIJETE SAMO U VOZILU!

Zbog slabije mogućnosti termoregulacije dječjeg organizma u odnosu na odrasle osobe, tijelo djeteta zagrijava se znatno brže (tri do pet puta) od tijela odrasle osobe.

Autor: BIHAMK

Možemo reći da je česta pojava da roditelji/staratelji ostave dijete u vozilu na parkingu ili drugom mjestu. Zašto? Skoro svakom roditelju se desilo da dijete zaspi u vozilu te ne želeći da ga probude ostave ga da spava ili u toj situaciji svrate u prodavnicu. Misleći da se neće zadržati dugo pa zaključaju vozilo i zatvore prozore kako bi zaštitili dijete i auto od krađe, a rezultat ovakve situacije nekada može biti koban.

Međutim, pored svjesnog ostavljanja djeteta u vozilu desi se i da roditelj/staratelj zaboravi da mu je dijete u vozilu. Brojne su okolnosti koje mogu dovesti do ove situacije kao što je promjena u dnevnoj rutini ili kada nije uobičajena obaveza tog roditelja da tog dana odvede dijete u vrtić, manjak sna koji smanjuje koncentraciju i usporava razmišljanje, žurba na dogovoreni sastanak uzrokuje stres, itd.

Toplotni udar

U ljetnom periodu temperatura u vozilima naglo raste u periodu od nekoliko minuta te i dalje nastavlja rasti, a u samo 10 minuta temperatura vozila može porasti za oko 7 stepeni. Temperatura je nešto niža sa jednim ili dva otvorena prozora, ali i ipak ne sprečavaju da se temperatura podigne na opasnu razinu i da bude opasno po život djeteta. Visoka temperatura u vozilu može uzrokovati gubitak tečnosti što može dovesti do ozbiljnih povreda, toplotne iscrpljenosti, toplotnog udara – čak i smrti. Djetetovo tijelo zagrijava se tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Djeca brže apsorbiraju toplinu, a njihov organizam još nije razvio sposobnost unutrašnjeg rashlađivanja do kraja.

Glavni djetetovi organi počinju neispravno raditi kada temperatura dosegne 40°C, a dijete može umrijeti kada temperatura dosegne 41,6°C. Toplota može uzrokovati i opekotine kod djece zbog sintetičkih presvlaka na autosjedalicama, uključujući i kopče pojaseva.

Ukoliko dijete doživi toplotni udar ili druge tjelesne probleme savjetujemo da potražite adekvatnu ljekarsku pomoć. Ukoliki niste u prilici posjetiti ljekara odvedite dijete u neki rashlađeni prostor u poluležeći položaj, skinite zagrijanu odjeću, te pokušajte rashladiti laganim polijevanjem vode. Stalno provjeravati tjelesnu temperaturu i davati dovoljno tekućine.

Druge opasnosti

Mala djeca su znatiželjna i žele istražiti okolinu. To ih može dovesti u opasnost ako ostanu sami u vozilu. Mogu uključiti upaljače za cigarete, podizače stakala i komande na instrument tabli i upravljaču. Također, mogu otključati i ručice mjenjača i kočnice. Iako većina vozila sada ima sigurnosne uređaje za sprječavanje slučajne upotrebe ovih prekidača, ipak ne mogu garantovati sigurnost.

Djeca se mogu i nesvjesno zarobiti u vozilu.

Krađa vozila s djecom koja su ostala sama u vozilu.

Emocionalni stres - Ostavljanje djeteta samog u vozilu može biti stresno i neugodno iskustvo. Ako ste ostavili dijete da spava u vozilu kada se probudi može se uplašiti te doživjeti neku vrstu šoka

NIKADA NE OSTAVLJAJTE DIJETE SAMO U VOZILU, ČAK NI NA TRENUTAK!

NIKADA NEMOJTE DOPUSTITI DA SE VAŠE DIJETE IGRA U VOZILU!

UVIJEK POVEDITE SVOJU DJECU SA SOBOM ILI ZAMOLITE DRUGU ODRASLU OSOBU OD POVJERENJA DA SAČEKA U VOZILU DOK SE NE VRATITE.

ZAKLJUČAJTE SVA VRATA I PRTLJAŽNIK NAKON ŠTO SU SVI IZAŠLI IZ VOZILA!

PREPORUČUJEMO!

Preporučujemo da ostavite stvari koje morate uzeti prije izlaska iz vozila na stražnjem sjedištu, kako ne biste ''automatski izašli'' iz vozila bez pogleda na zadnje sjedište.

Ili ostavite dječije stvari na prednje sjedište na suvozačevo mjesto koje će vas podsjetiti da vozite dijete u vozilu.

VAŽNO!!!

Ukoliko vidite ostavljeno dijete u vozilu odmah pozovite policiju (122). Ukoliko je je dijete u lošem stanju pokušajte ući u vozilo čak i da to znači da razbijete prozor, izvadite ga iz vozila i što je prije moguće pozovite hitnu medicinsku pomoć (124).

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo