Članak top banner 970x90
Autorski tekstovi

Asistencija Johna Stocktona

Nakon retrovizora koji gleda u osamdesete i devedesete – košarkaška dodavanja/asistencije legendarnog pleja Utah Jazza, podsjećamo i na BIHAMK-ovu asistenciju, važnu uslugu našeg auto-moto kluba.

Autor: Amer Obradović

Sjećam se da sam tokom osamdesetih, kada je tadašnja Televizija Zagreb počela na TV-u prikazivati utakmice NBA lige, dobro upamtio riječ asistencija. Volio sam košarku, a na zidovima moje sobe bili su posteri Magica Johnsona, čarobnjaka iz Los Angelesa koji je od košarke napravio šoutajm. U to doba, stasavao je i jedan od najpopularnijih tandema najjače košarkaške lige na svijetu: Stockton – Malone. Igrali su za Utah Jazz, klub iz Salt Lake Cityja koji je poznat i kao glavno mormonsko središte. Trener im je bio Jerry Sloan, čovjek koji je pored aut linije uvijek bio na granici infarkta. Sloan je bio trener ''džezera'' pune 23 godine, uključujući i dvije sezone u kojima su igrali finale NBA lige.

Mršavi sitni bijelac i krupni eksplozivni Afroamerikanac činili su savršen stroj za postizanje koševa. Stockton je dodavao, asistirao, a Malone (''Poštar'' mu je bio nadimak) je isporučivao, trpao koševe. Stockton i Malone su bili dio američkog (prvog i jedinog pravog) Dream Teama u Barceloni 1992. kada su uzeli olimpijsko zlato. Stockton i Malone nikada nisu postali prvaci NBA lige jer im je na putu stajao Michael Jordan i njegovi Chicago Bullsi – devedesetih su igrali dva finala i oba su tijesno izgubili. Ipak, asistencije Johna Stocktona, te njegove usluge košarku su učinile humanijom, lepršavijom i ljepšom igrom u kojoj nije samo važno ko postigne koš, nego ko i kako asistira. Takva praksa prenijela se i na druge sportove, pa danas asistencije čine jednu bitnu stavku svake statistike. 

 

Asistencija, dakako, u svom značenju podrazumijeva pomaganje, pomoć, prisustvo, potporu. Ono što je u svijetu košarke radio John Stockton, ili što su u fudbalu radili naš Miralem Pjanić, ili Luka Modrić, pa Barcelonini mađioničari Xavi i Iniesta, ili legendarni Zinedine Zidane, jedna je od glavnih zadaća Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba na cesti – asistencija, usluga pomoći na cesti. Preduslov za korištenje svojih zagarantiranih prava, usluge za pomoć na cesti (ovisno o članskom paketu), jest obaveza da se BIHAMK direktno kontaktira na broj telefona 1282. Ovaj spomenuti prvi korak je važan, jer otada BIHAMK preuzima brigu o članu i asistira mu. Zato, koristite prava i pouzdajte se u klub koji će vam asistirati na najbolji mogući način.

John Stockton je karijeru završio sa 15.806 asistencija, najviše u historiji košarke, i teško će ga koji igrač nadmašiti. Razlog je vrlo jednostavan – Stocktonova konstantnost i dugotrajnost. Ali ni Stockton to ne bi ostvario a da pokraj sebe nije imao dostavljača, Karla Malonea. Tako nekako je i u svijetu auto-moto klubova: morate biti konstantno dobri, pružati dobru i kvalitetnu uslugu, a to članstvo prepoznaje. Bez članova nema ni ozbiljnih klubova, pa kako se imena Johna Stocktona i Karla Malonea i dalje izgovaraju kao jedno, tako i članovi i BIHAMK čine jednu, najveću porodicu motorizovanih građana u našoj zemlji.

BIHAMK

Povezane novosti

Brendini snovi u Mondaleu

Brendini snovi u Mondaleu

Protekle sedmice je u 54. godini preminula glumica Shannen Doherty, poznata po ulozi Brende Walsh u kultnoj tinejdžerskoj sapunici "Beverly Hills, 90210". Naš urednik piše o toj seriji te podsjeća na jedan automobil koji je bio zaštitni znak Brende.

Igman leti visoko

Igman leti visoko

Nekima ekonomski ne cvjetaju ruže, poput Aluminija i Elektroprivrede, ali ima i dobrih primjera – konjički Igman je za malo više od šest mjeseci ostvario prihod od 130 miliona KM.

Zamka u drvoredu

Zamka u drvoredu

Na mnogim saobraćajnicama neposiječene grane prave problem, zaklanjaju semafore i vertikalnu signalizaciju, što utiče na sigurnost. Alarm za nadležne, kao i mogućnost da se zakonski popravi tretiranje električnih trotineta za cesti, po uzoru na Srbiju.

Možda bi vas zanimalo