Članak top banner 970x90
Vijesti

Zbog softverskog problema Nissan povlači skoro 10.000 električnih Ariya

Nissanov sjevernoamerički odjel povlači gotovo 10.000 Ariya. Zbog problema sa softverom, sistem može isključiti električni motor, a to pri velikim brzinama može izazvati potencijalnu nesreću.

Autor: BIHAMK

Prije nekoliko mjeseci Nissan je takođe opozvao više od 1.000 primjeraka električnog modela Ariya u Sjevernoj Americi. Zbog problema sa labavim vijkom ili čak vijka koji je potpuno nedostajao, postojala je opasnost da se kolo upravljača odvoji od stuba upravljača i servisi su morali otkloniti ovaj nedostatak.

Čini se da Nissanov model s nultom emisijom nije baš imun na probleme. Početkom 2022. kupac u Kini požalio se da je zbog greške (nepoznate) automobil ostao bez pogona. U jesen ove godine nekoliko sličnih pritužbi zabilježeno je u američkim državama Kalifornija i Oklahoma.

Sada Nissanov odjel za Sjevernu Ameriku kaže da će povući 9.813 Ariya. Prema dostupnim izvještajima, za sve probleme kriv je softver invertera koji detektuje kratki spoj i prekida napajanje električnog pogonskog sistema. Izvještaj navodi da su pogođene obje verzije Ariye, i s pogonom na prednje i s pogonom na sve točkove. Kratki spoj uzrokuju vrlo mali komadići materijala s dijela elektromotora, koji djeluju kao tipični provodnik. Prema Nissanu, svi povučeni automobili imaju ovaj problem.

Sistem prekida napajanje kako bi spriječio moguće oštećenje unutrašnjih komponenti. Posljedično tome, automobil ostaje bez ''vuče'' na pogonskim točkovima, dok se sistem ponovno ne pokrene. Vožnja velikom brzinom zbog ovog problema može dovesti do nesreće. U servisu će Nissanovi stručnjaci reprogramirati softver invertera bez ikakvih troškova za vlasnika automobila.

BIHAMK

Povezane novosti

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia započela testiranje novog Ypsilona Rally4 HF

Lancia je zvanično započela testiranje automobila s kojim se Italijani vraćaju na svjetsku reli scenu nakon 32 godine pauze. Za volanom takmičarskog modela bio je legendarni Miki Biasion, dvostruki svjetski prvak u WRC-u.

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo