Članak top banner 970x90
Vijesti

WRC - Tänak odnio pobjedu u Švedskoj i preuzeo lidersku poziciju

Ott Tänak je osigurao ključnu pobjedu na švedskom reliju, okončavši loš niz M-Sport Forda. Estonac je postigao svoj drugi uspjeh u Švedskoj ispred vozača Hyundaija i20 N Craiga Breena, preuzevši vodstvo u šampionatu nakon drugog relija ove sezone.

Autor: BIHAMK

Estonac je vozio za M-Sport između 2011. i 2017. godine, prije nego što je proveo nekoliko sezona sa rivalima Toyotom i Hyundaijem. Ponovo je potpisao ugovor za britansku ekipu na početku ove sezone i rezultat iz Švedske označava prvi trijumf tima od Rally Monte-Carlo prošle godine - prije tačno 385 dana.

Povremeni vozač Breen vodio je polovinu utrke na snijegu i ledu, ali Tänak u fantastičnoj Pumi uvijek mu je bio za petama. Estonac je pretposljednjeg dana nadmašio rivala. Taktički je procijenio da se Breen namjerno prijavio sa jednim minutom zakašnjenja u grupu prije Wolf Power Stage-a, suočavajući se sa 10-sekundnom kaznom kako bi unaprijedio kolegu Thierryja Neuvillea na drugo mjesto. Cilj je bio da se Belgijancu omogući više bodova za vozačko prvenstvo. Međutim, ovi planovi nisu uspjeli za Hyundai, jer je Neuville izgubio vrijeme, pomjeravši Breena naprijed za samo 1,3 sekunde.

Kalle Rovanperä (Toyota Gazoo Racing) bio je u teškom sukobu sa Neuvilleom početkom dana, ali je ispao iz bitke kada je njegov rival nabacio četiri svježe Pirelli gume za posljednja dva brzinca. Rovanperä je završio sa samo 5,1 sekundu zaostatka od pobjedničkog postolja, čime je japanska marka ostala na vrhu ljestvice poretka kod proizvođača sa 14 bodova ispred Hyundaija.

Elfyn Evans je završio u prvih pet skoro minut iza svog timskog kolege. Pierre-Louis je u svojoj Pumi osvojio šestu poziciju, savladavši tehnički zadatak u završnoj fazi i vozeći do cilja u hibridnom modu.

  

Šampionat se narednog mjeseca seli na američki kontinent, jer se Guanajuato Rally México, sa sjedištem u Leonu, održava od 16. do 19. marta.

Ukupni poredak - Rally Sweden:

  1. O. Tänak (EST) - Ford Puma - 2hr 25m 54.5s
  2. C. Breen (IRL) - Hyundai i20 N +18,7 sec
  3. T. Neuville (BEL) - Hyundai i20 N +20.0 sec
  4. K. Rovanperä (FIN) - Toyota GR Yaris +25.1 sec
  5. E. Evans (GBR) - Toyota GR Yaris +1min 24.0 sec

Trenutni poredak - Vozači (2/13):

  1. O. Tanak - 41p
  2. K. Rovanpera - 38p
  3. T. Neuville - 32p
  4. E. Evans – 29p
  5. S. Ogier - 26p 
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Možda bi vas zanimalo