Članak top banner 970x90
Vijesti

WRC Hrvatska: Evansu pobjeda nakon 576 dana suše

Elfyn Evans doživio je buru emocija nakon što se vratio na pobjednički podij, samo nekoliko dana nakon tragične smrti njegovog prijatelja i rivala Craiga Breena.

Autor: BIHAMK

Vozač Toyote, zajedno sa suvozačem Scottom Martinom, trijumfovao je na zahtjevnim hrvatskim asfaltnim etapama, završivši 27 sekundi ispred Otta Tanaka iz M-Sporta i 58,6 sekundi ispred E. Lappija u Hyundaiju koji je ciljem prošao kao treći. Međutim, uprkos svojoj radosti zbog pobjede koja je došla nakon 576 dana pauze (nakon pobjede u Finskoj iz oktobra 2021.), Evans se nije mogao riješiti duboke tuge zbog Breenove smrti. Pobjedu je opisao kao beznačajnu, a misli su mu bile okrenute kao i cijeloj reli zajednici koja tuguje zbog gubitka talentovanog vozača Hyundaija.

Elfyn Evans je otvorio svoje pomiješane emocije nakon pobjede na Croatia Rally-u, otkrivajući da je, iako mu je laknulo što se vratio na podij, mislio na porodicu njegovog pokojnog prijatelja i rivala Craiga Breena. Velšanin, koji trijumfovao u Hrvatskoj, pohvalio je reli zajednicu što su se okupili da odaju počast Breenu i demonstriraju koliko je bio voljen. Iako se takmičenje odvijalo kao i obično, Evans je naglasio da je njegov glavni fokus bio da ispuni obećanje Breenovoj porodici da će uživati u vikendu.

Suvozač Scott Martin odao je takođe počast svom bivšem partneru, Craigu Breenu, posvetivši svoju pobjedu zajedno sa Elfynom Evansom svom pokojnom prijatelju. Martin je bio suvozač Breenu od 2014. do 2018. i zajedno su postigli svoj prvi WRC podijum u Finskoj 2016. Martin je otkrio da je pobjeda bila emotivan trenutak za njega i da su ga emocije, koje je držao po strani cijeli vikend, preplavile dok je prelazio ciljnu liniju.

Naredni, peti reli sezone vozit će se u Portugalu od 11. do 14. maja. Ogier i Evans dijele prvo mjesto sa po 69 osvojenih poena na četiri vožena relija do sada.

BIHAMK

Povezane novosti

WRC - Rekordna sedma pobjeda Ogiera u Meksiku

WRC - Rekordna sedma pobjeda Ogiera u Meksiku

Sébastien Ogier dodao je još jednu pobjedu svojoj već impresivnoj karijeri. Francuz je tako došao do rekordne sedme pobjede na meksičkom reliju, te sa dvije pobjede ove sezone zauzeo lidersku poziciju u šampionatu.

WRC - Nova postava i izgled M-Sport Pume

WRC - Nova postava i izgled M-Sport Pume

Ott Tänak i Pierre Louis-Loubet novi su dvojac koji će voziti ove sezone za M-Sport Ford u WRC šampionatu. Ujedno, pogledajte kalendar za ovu sezonu, WRC se i ove godine vozi u Hrvatskoj.

Možda bi vas zanimalo