Članak top banner 970x90
Vijesti

WRC 2022

Svjetski reli šampionat slavi pola vijeka. Nova jubilarna 50. sezona okreće pravilnik naopačke tako da protrese šampionat. U igri je novi pravilnik, što znači da se lijepo oprostimo od starog ''World Rally Car'' oranja podloge.

Autor: BIHAMK
F1-WRC 2022

Velika vijest je premijerni hibridni sklop. WRC auti su zadržali svoj poznati 1,6-litrenih SUS motor s turbopunjačem (uveden od sezone 2011), a dodatak je električni motor od 100 kW koji se napaja regeneracijom kočione sile. Dodatni ''boost'' od 136 konja vozači imaju na raspolaganju u trajanju od tri sekunde, a ukupna snaga se povećava iznad 500 KS kombinovano što je dijelom i povratak u 80-te godine. Novost je i novorazvijeno gorivo kao mješavina biogoriva i sintetičkih komponenti, što je generalni trend u autosportu u svim šampionatima od ove godine.

Kako se aktivira dodatna snaga? Vozač nema crveni taster na kolu upravljača, već dodatnu snagu iz električnog motora kontroliše preko gasa, a timovi će moći mapirati motor shodno vrsti podloge kako bi regulisali isporuku snage. U svakom slučaju, ubrzanje novih reli auta do 100 km/h traje svega tri sekunde bez obzira na podlogu, a pogon ostaje na sva četiri točka.

Od ove sezone vozači će na raspolaganju imati samo dva motora s unutrašnjim sagorjevanjem i devet hibridnih jedinica, dok je minimalna masa auta povećana svega 10 kg. Svi automobili će biti opremljeni baterijom od 3,6 kWh, a pored regeneracije, njen kapacitet se može napuniti klasično preko punjača za samo pola sata. Vožnje između brzinaca ili unutar određenih parc fermea morat će se obavljati samo u električnom načinu rada, a domet oko 20 km.

Prvu historijsku pobjedu u hybridnoj eri slavio je devetostruki svjetski prvak u otvarajućem reliju u Monte-Carlu za upravljačem Ford Pume.

WRC kalendar 2022

  1. Monte-Carlo – 23.1. (Loeb)
  2. Švedska – 27.2.
  3. Hrvatska – 24.4.
  4. Portugal – 22.5.
  5. Italija/Sardinija – 5.6.
  6. Kenija – 26.6.
  7. Estonija – 17.7.
  8. Finska – 7.8.
  9. TBA – 21.8.
  10. Grčka – 11.9.
  11. Novi Zeland – 2.10.
  12. Španija – 23.10.
  13. Japan – 13.11.
Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo