Članak top banner 970x90
Vijesti

VW testira šasiju za nadolazeći ID.2, poznat kao ID.Golf

Cure informacije da bi Volkswagen mogao odustati od imena ID.2 i umjesto njega koristiti ID.Golf. Kako god bilo, razvoj (n)ovog električara je u punom jeku.

Autor: BIHAMK

Nedavne promjene uprave Volkswagena ostavile su nejasnu sliku u pogledu programa električnih vozila. Toliko razvikani projekat Trinity je pao u drugi plan, bez jasnih znakova da bi se mogao ubrzati u bliskoj budućnosti. U isto vrijeme, Volkswagen je odustao od planova za novu EV platformu i odlučio produžiti životni ciklus trenutne MEB arhitekture na koju su postavljeni aktuelni električari iz grupacije. MEB nikada nije trebala biti dugoročno rješenje, ali konkurencija je nemilosrdna i zahtjeva oprez na konkurentnom tržištu. Čak i uz planirane nadogradnje, MEB+ će biti teško održati protiv Hyundaijevog E-GMP-a i budućih iteracija, a ovo je samo jedan od konkurenata.

Da stvar bude još zbunjujuća, Volkswagen nije siguran da želi zadržati ID. brend u budućnosti. Naravno, sve zvuči pomalo robotski, iako nedvojbeno bolje od Toyotinog bZ-a, ali miješanje marke EV sa starim i proslavljenim modelima također ne izgleda kao dobra ideja, iako Volkswagen želi sačuvati svoja legendarna imena modela i u eri električnih vozila. Istovremeno, VW također planira ići samo s EV programom od 2033., s tim da će evropsko tržište u potpunosti odbaciti SUS motore od 2035. Zašto onda ne zamijeniti naziv ID.3 s imenom Golfa i ID.4 s Tiguanom?

Stvari su se mnogo zakomplikovale kada se počelo pričati da se ID.Golf neće temeljiti na ID.3 već na nadolazećem ID.2. Trenutno je ID.3 iste dužine kao Golf, a očekivalo se da će Volkswagen lansirati ID.2 kao električnu verziju Pola. Volkswagen smatra da ID.3 nudi više prostora iznutra od Golfa, zahvaljujući svojoj električnoj arhitekturi, i da može proći s nazivom ID.2, odnosno ID.Golf.

Na temelju dostupnih podataka, ID.Golf bi se po veličini smjestio između Pola i Golfa, nudeći sličan unutrašnji prostor kao Golf 8. ID.Golf bi bio prvi Volkswagenov model temeljen na obnovljenoj MEB-Plus platformi sa uključenom LFP baterijom kako bi smanjio troškove. Svoj električni kompakt VW bi navodno prodavao za manje od 22.500 eura.

Baterije ID.Golf bi trebale koristiti LFP ćelije, a jedan izvor iz Volkswagena nedavno je rekao za Autocar da će novo električno vozilo biti puno lakše od uobičajenih električnih vozila, negdje između 1600-1700 kg. Kompaktni EV bi se nudio kao verzija s jednim motorom i prednjim pogonom, što je zanimljivo s obzirom na to da ID.3 ima zadnji pogon.

Što se tiče njegove veličine, ID.Golf bi trebao biti znatno kraći od ID.3 (4,26 m), a priključak za punjenje bi trebao biti sprijeda, takođe suprotno od ID.3. Očekuje se da će ID.Golf biti lansiran 2025.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo