Članak top banner 970x90
Vijesti

VW testira šasiju za nadolazeći ID.2, poznat kao ID.Golf

Cure informacije da bi Volkswagen mogao odustati od imena ID.2 i umjesto njega koristiti ID.Golf. Kako god bilo, razvoj (n)ovog električara je u punom jeku.

Autor: BIHAMK

Nedavne promjene uprave Volkswagena ostavile su nejasnu sliku u pogledu programa električnih vozila. Toliko razvikani projekat Trinity je pao u drugi plan, bez jasnih znakova da bi se mogao ubrzati u bliskoj budućnosti. U isto vrijeme, Volkswagen je odustao od planova za novu EV platformu i odlučio produžiti životni ciklus trenutne MEB arhitekture na koju su postavljeni aktuelni električari iz grupacije. MEB nikada nije trebala biti dugoročno rješenje, ali konkurencija je nemilosrdna i zahtjeva oprez na konkurentnom tržištu. Čak i uz planirane nadogradnje, MEB+ će biti teško održati protiv Hyundaijevog E-GMP-a i budućih iteracija, a ovo je samo jedan od konkurenata.

Da stvar bude još zbunjujuća, Volkswagen nije siguran da želi zadržati ID. brend u budućnosti. Naravno, sve zvuči pomalo robotski, iako nedvojbeno bolje od Toyotinog bZ-a, ali miješanje marke EV sa starim i proslavljenim modelima također ne izgleda kao dobra ideja, iako Volkswagen želi sačuvati svoja legendarna imena modela i u eri električnih vozila. Istovremeno, VW također planira ići samo s EV programom od 2033., s tim da će evropsko tržište u potpunosti odbaciti SUS motore od 2035. Zašto onda ne zamijeniti naziv ID.3 s imenom Golfa i ID.4 s Tiguanom?

Stvari su se mnogo zakomplikovale kada se počelo pričati da se ID.Golf neće temeljiti na ID.3 već na nadolazećem ID.2. Trenutno je ID.3 iste dužine kao Golf, a očekivalo se da će Volkswagen lansirati ID.2 kao električnu verziju Pola. Volkswagen smatra da ID.3 nudi više prostora iznutra od Golfa, zahvaljujući svojoj električnoj arhitekturi, i da može proći s nazivom ID.2, odnosno ID.Golf.

Na temelju dostupnih podataka, ID.Golf bi se po veličini smjestio između Pola i Golfa, nudeći sličan unutrašnji prostor kao Golf 8. ID.Golf bi bio prvi Volkswagenov model temeljen na obnovljenoj MEB-Plus platformi sa uključenom LFP baterijom kako bi smanjio troškove. Svoj električni kompakt VW bi navodno prodavao za manje od 22.500 eura.

Baterije ID.Golf bi trebale koristiti LFP ćelije, a jedan izvor iz Volkswagena nedavno je rekao za Autocar da će novo električno vozilo biti puno lakše od uobičajenih električnih vozila, negdje između 1600-1700 kg. Kompaktni EV bi se nudio kao verzija s jednim motorom i prednjim pogonom, što je zanimljivo s obzirom na to da ID.3 ima zadnji pogon.

Što se tiče njegove veličine, ID.Golf bi trebao biti znatno kraći od ID.3 (4,26 m), a priključak za punjenje bi trebao biti sprijeda, takođe suprotno od ID.3. Očekuje se da će ID.Golf biti lansiran 2025.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo