Članak top banner 970x90
Vijesti

Volvo zabilježio rekordnu prodaju u 2023.

Potaknuta ogromnom potražnjom za električnim automobilima i stabilizacijom lanaca nabavke dijelova, švedska kompanija je prodala rekordan broj vozila u 2023. Potražnja za Volvo električnim vozilima skočila je za čak 70 posto u prošloj godini.

Autor: BIHAMK

Godišnja globalna prodaja porasla je za 15 posto u prošloj godini u odnosu na 2022., naglašavaju iz švedske kompanije. Analogno većoj potražnji, Volvo je prodao rekordnih 708.716 vozila u 2023., dodajući da je potražnja za električnim vozilima na baterije porasla za čak 70 posto u poređenju sa 2022.

Najprodavaniji model ovog proizvođača automobila prošle godine bio je XC60.

"Rekord prodaje svih vremena je demonstracija snažnog portfolio elektrifikovanih  Volvo modela u kombinaciji sa stabilnijim lancem opskrbe dijelova", navodi se u saopštenju kompanije.

Stopa rasta Volva u decembru iznosila je 4,6 posto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, a prednjačilo je američko tržište sa rastom od 23 posto. Ključ uspjeha bio je u prodaji električnih vozila i globalnoj proizvodnoj mreži koja više nije u zastoju zbog kriza kao što su blokade zbog Covid-19 i oskudice s mikročipovima.

Uprkos rezultatima, stopa rasta Volva se smanjila pred kraj godine, a cijena dionica pala je na ranom trgovanju za 1,4 posto, što je najniži nivo svih vremena za kompaniju koja je izašla na berzu krajem 2021. Dionice su pod pritiskom od novembra nakon što je kineski vlasnik Geely pokrenuo prodaju 100 miliona dionica švedskog proizvođača automobila.

Analitičari su doveli u pitanje veliki fokus Volva na BEV vozila, tvrdeći da sveukupno tržište električnih automobila ide ka smanjenju potražnje i da je podložno snažnom uticaju od strane Tesle kao najvećem konkurentu.

Baterijski i plug-in hibridni automobili u decembru su činili 55 posto svih novih prodatih automobila u Evropi, najvećem tržištu za Šveđane, saopštio je Volvo. Kompanija bi početkom februara trebala finalno prijaviti svoju zaradu za zadnji kvartal i cijelu 2023. godinu.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo