Članak top banner 970x90
Vijesti

Volvo najavljuje prvi monovolumen marke

Monovolumeni se vraćaju ponovo u modu. Švedski Volvo je objavio prvu sliku svog prvog MPV-a u istoriji marke. Nosit će naziv EM90 i nudit će se isključivo s električnim pogonom.

Autor: BIHAMK

U skoro 100 godina postojanja švedski Volvo, koji zadnju deceniju posluje u partnerstvu sa kineskim Geelyem, nikada nije imao monovolumen u paleti modela. Ove godine Šveđani će predstaviti svoj prvi minivan u svom 96-godišnjem postojanju. Iako postoje raznorazne digitalne kreacije, za sada se pojavila samo jedna službena slika ovog modela iz ptičije perspektive, ali i ovaj vjerodostojni render.

Špekuliše se da se radi o vozilu dugom preko pet metara, koji bi mogao imati treći red sjedišta, ali u luksuznijoj 2+2+2 konfiguraciji. Istovremeno, prema prvoj slici može se vidjeti da će EM90 imati klizna bočna vrata za putnike u drugi i treći red. Nakon krize identiteta, nekima će biti drago da se monovolumeni ponovo vraćaju na automobilsku scenu, samo što će ovaj put standardi biti znatno viši.

Od tehničkih pojedinosti za sada se samo zna da će EM90 imati električni pogon. Ipak, može se pretpostaviti da će osnovu automobila činiti SEA platforma, odnosno, pogonski sklop baterija kapaciteta od 111 kW i elektromotori snage do 400 kW. Taj paket direktno dolazi od ostalih klonova iz grupacije kao što su Lotus Eletre, Polestar 5 i pogotovo monovolumen Zeekr 009 (slika iznad), koji takođe koriste tehnologiju koju razvijaju Geely i Volvo.

Službeno predstavljanje održat će se 12. novembra, a prve narudžbe za ovaj minivan bit će otvorene u Kini.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo