Članak top banner 970x90
Vijesti

U 2022. godini u EU povećan broj poginulih u saobraćajnim nezgodama

Najsigurnije su ceste u Švedskoj i Danskoj, a Rumunija i Bugarska bilježe najviše stope smrtnosti u 2022. godini.

Autor: BIHAMK

Krajem februara ove godine, Evropska komisija je objavila preliminarne podatke o broju smrtnih slučajeva na cestama Evropske unije za 2022. godinu. Prema statističkim podacima, prošle godine je na prostoru Evropske unije oko 20.600 ljudi izgubilo živote u saobraćajnim nezgodama, što je povećanje od 3% u odnosu na 2021. godinu. Ovo povećanje može se pripisati vraćanju obima cestovnog saobraćaja na nivo prije pandemije, mada ohrabruje činjenica da je broj poginulih tokom 2022. ipak za 2000 manji (-10%) u odnosu na pretpandemijsku, 2019. godinu. Cilj Evropske unije i UN-a je da prepolove broj smrtnih slučajeva u cestovnom saobraćaju do 2030. godine.

Ukupni poredak stope smrtnosti u cestovnom saobraćaju u državama Evropske unije nije se značajno promijenio u odnosu na period prije pandemije, tako su i dalje najsigurnije ceste u Švedskoj (21 smrtni slučaj na milion stanovnika) i Danskoj (26 na milion), dok su Rumunija (86 na milion) i Bugarska (78 na milion stanovnika) zabilježile najviše stope smrtnosti u cestovnom saobraćaju tokom 2022. godine. Prosjek Evropske Unije bio je 46 poginulih na cestama na milion stanovnika.

Također, smrtni slučajevi cestovnih korisnika u urbanim sredinama su većinom posljedica nezgoda u kojima učestvuju automobili i kamioni što naglašava potrebu kvalitetnije zaštite ranjivih učesnika u cestovnom saobraćaju, uzimajući u obzir sve veći udio biciklista u zonama urbanog prometa koji se potiče u mnogim državama članicama. Ozbiljan razlog za zabrinutost je i trend povećanja broja poginulih biciklista na cestama Evropske unije.

Evropska komisija će u narednom periodu predstaviti paket sveobuhvatnih mjera za rješavanje problema cestovne sigurnosti koji ima za cilj značajno smanjenje broja povrijeđenih i poginulih na evropskim cestama.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo