Članak top banner 970x90
Vijesti

Turski proizvođač Togg predstavio drugi električni automobil

Prva marka automobila domaće proizvodnje u Turskoj, predstavila je svoj novi model limuzine u utorak na glavnom tehnološkom sajmu potrošačke tehnologije, CES 2024, održanom u Las Vegasu. Nakon SUV modela stiže atraktivna fastback limuzina.

Autor: BIHAMK

Turska Joint Venture Group, ili Togg, predstavila je prvi prototip električnog vozila u zemlji u decembru 2019. Tri godine kasnije kompanija je započela fazu masovne proizvodnje svog prvog SUV modela - T10X, i počela ga isporučivati ​​kupcima prošle godine. Do sada je isporučeno oko 20.000 jedinica T10X, a prvi proizvedeni model je uručen turskom predsjedniku Erdoganu.  

Na istoj platformi Turci sada nude i atraktivnu fastback limuzinu T10F, koja će se nuditi sa zadnjim ili pogonom na sve točkove. Togg je predstavio dvije baterije. Slabija je kapaciteta 52,4 kWh, a jača 88,5 kWh. Snaga verzije sa zadnjim pogonom je 218 KS, dok AWD verzija uz pomoć dva elektromotora razvija 435 KS. Zavisno od specifikacije baterije i pogona, električna limuzina ima autonomiju do maksimalno 600 km.

Očekuje se da T10F poveća sigurnost i udobnost vožnje na najviši nivo zahvaljujući sistemima podrške vozaču koji se mogu stalno obnavljati ažuriranjima. T10F će ujedno ponuditi funkcije kao što su pametni adaptivni tempomat sa funkcijom stop-go, pametni sistem praćenja trake i upozorenje o napuštanju trake, koji radi sa sistemom detekcije saobraćajnih znakova, a imat će i funkciju pomoćnika - pilota u gustom saobraćaju.

Auto je dizajniran da dobije maksimalnih 5 zvjezdica, na svim testovima Euro NCAP programa. Neki od preduslova su sedam zračnih jastuka i izdržljivija i čvrsta struktura.

S druge strane, T10F će također imati tehnologiju prenosa energije iz baterije ka drugim eksternim uređajima zahvaljujući tehnologiji (V2L), što će mu omogućiti da se koristi kao vanjski izvor napajanja. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, vlasnici Togga moći će doslovno koristiti svoje pametne uređaje kao treći životni prostor.

Očekuje se da će električni automobil Togg, koji je postao simbol napretka visoke tehnologije u zemlji, predstaviti nove modele u narednom periodu. Mladi turski proizvođač ima za cilj da proizvede milion vozila u pet različitih modela do 2030. godine. Togg strateški želi izvoziti svoje električare na najvažnija evopska tržišta, a prvo će krenuti sa izvozom u Njemačku od kraja 2024.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo