Vijesti

Turska nameće stroge uslove za PHEV hibride uvezene van Evropske unije

Nastavlja se "hajka" protiv nepoželjnih gostiju iz Kine. Naime, Turska vlada uvela je nove uslove za uvoz automobila s plug-in hibridnim motorima, koji se odnose na automobile proizvedene u zemljama van Evropske unije.

Autor: BIHAMK
Krajem prošle sedmice Turska je uvela nove uslove za uvoz automobila s hibridnim PHEV motorima. Prema novim uslovima, koje je postavilo Ministarstvo trgovine ove zemlje, svi uvoznici automobila sa ovim pogonskim sklopom morat će da osnuju 20 ovlaštenih servisa u sedam različitih regiona Turske.
Ovi novi uslovi posebno su usmjereni na uvoznike van Evropske unije i one koji dolaze iz zemalja bez sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom. Međutim, pojedini analitičari kažu da su novi uslovi prestrogi i da ih uvoznici neće moći ispuniti.
Što se tiče novih uslova za uvoz automobila s plug-in hibridnom tehnologijom u Tursku,
"Sva plug-in hibridna vozila koja dolaze od sada će biti blokirana, osim onih koja su već na lageru. Ostale vrste hibridnih automobila već su pod visokim carinama", rekao je zvaničnik jedne konsultantske firme u Turskoj.
Među zemljama koje su pogođene ovim novim uslovima je i Kina. Nekoliko analitičara na terenu tvrdi da Turska sada vrši veći pritisak na kineske proizvođače da brže uspostave nove fabrike električnih automobila u zemlji.
Ranije u julu, BYD je dobio odobrenje od vlade Ankare da ovdje postavi novu tvornicu. Ova fabrika vrijedna milijardu dolara imala bi proizvodni kapacitet od 150.000 automobila godišnje. Uz BYD, druge kineske kompanije, kao što su SAIC i Chery, također pregovaraju s turskom vladom o otvaranju svojih tvornica.
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo