Članak top banner 970x90
Vijesti

Tržište: Jedan od osam prodatih automobila u Evropi je električni

Prema najnovijim podacima koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), modeli s nultom emisijom imali su tržišni udio od 12 posto u februaru 2024. Dakle, jedan od osam prodatih auta u Evropi bio je s električnim pogonom.

Autor: BIHAMK

Najnoviji podaci koje je objavila ACEA pokazuju da je u februaru tržište automobila u Evropi poraslo za 10,1%, a riječ je o 883.608 registrovanih jedinica.

Iz ovih brojki saznajemo da su automobili sa nultom emisijom štetnih gasova predstavljali 12 posto ukupne prodaje, a isporuke su porasle za 9 posto. Ali uzimajući u obzir ukupni rast tržišta, udio električnih automobila je zaprvo opao. U februaru 2023. godine iznosio je 12,1 posto.

Takođe, u drugom mjesecu 2024. godine, tržišni udio automobila na benzin i dizel iznosio je 48,4%, što je takođe manje od 51,9% u isto mjesecu lani. Ako uzmemo pojedinačno, tržišni udio automobila na benzin pao je sa 36,9% na 35,5%, a dizelski automobili su zabilježili pad s 15 na 12,9 posto.

Ako posmatramo prodaju na nivou država, stvari stoje malo drugačije. Na primjer, u Njemačkoj je prodaja dizelskih automobila porasla za 9,7 posto.

S druge strane, ni Evropljani nisu hrlili da kupuju plug-in hibridne modele, s obzirom da su zabilježili samo rast od 0,1%, odnosno sa 7,2% tržišnog udjela u februaru 2023. godine na 7,3 posto. Razlog je eliminacija državnih subvencija za ovaj tip vozila. Međutim, ovi modeli su se pokazali popularnim u zemljama poput Njemačke, Belgije i Francuske.

Na kraju krajeva, čini se da Evropljane sve više privlače klasični hibridni modeli, koji su generisali ukupno veću prodaju. Njihova prodaja je porasla za oko 25 posto, na 255.511 jedinica, a njihov tržišni udio je također povećan s 25,5 na 28,9 posto.

BIHAMK

Povezane novosti

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Doviđenja A4, dobrodošao novi Audi A5!

Audi je zvanično predstavio novu generaciju modela A5, koja sada postaje direktni nasljednik starog A4. Novi A5 nudi tri motora, uključujući i dizel koji integriše blagu hibridnu tehnologiju. Ipak, najprimamljivija verzija bit će S5 sa V6 motorom i 367 KS.

Možda bi vas zanimalo