Članak top banner 970x90
Vijesti

Tržište: Jedan od osam prodatih automobila u Evropi je električni

Prema najnovijim podacima koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), modeli s nultom emisijom imali su tržišni udio od 12 posto u februaru 2024. Dakle, jedan od osam prodatih auta u Evropi bio je s električnim pogonom.

Autor: BIHAMK

Najnoviji podaci koje je objavila ACEA pokazuju da je u februaru tržište automobila u Evropi poraslo za 10,1%, a riječ je o 883.608 registrovanih jedinica.

Iz ovih brojki saznajemo da su automobili sa nultom emisijom štetnih gasova predstavljali 12 posto ukupne prodaje, a isporuke su porasle za 9 posto. Ali uzimajući u obzir ukupni rast tržišta, udio električnih automobila je zaprvo opao. U februaru 2023. godine iznosio je 12,1 posto.

Takođe, u drugom mjesecu 2024. godine, tržišni udio automobila na benzin i dizel iznosio je 48,4%, što je takođe manje od 51,9% u isto mjesecu lani. Ako uzmemo pojedinačno, tržišni udio automobila na benzin pao je sa 36,9% na 35,5%, a dizelski automobili su zabilježili pad s 15 na 12,9 posto.

Ako posmatramo prodaju na nivou država, stvari stoje malo drugačije. Na primjer, u Njemačkoj je prodaja dizelskih automobila porasla za 9,7 posto.

S druge strane, ni Evropljani nisu hrlili da kupuju plug-in hibridne modele, s obzirom da su zabilježili samo rast od 0,1%, odnosno sa 7,2% tržišnog udjela u februaru 2023. godine na 7,3 posto. Razlog je eliminacija državnih subvencija za ovaj tip vozila. Međutim, ovi modeli su se pokazali popularnim u zemljama poput Njemačke, Belgije i Francuske.

Na kraju krajeva, čini se da Evropljane sve više privlače klasični hibridni modeli, koji su generisali ukupno veću prodaju. Njihova prodaja je porasla za oko 25 posto, na 255.511 jedinica, a njihov tržišni udio je također povećan s 25,5 na 28,9 posto.

BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo