Članak top banner 970x90
Vijesti

Trećina proizvodnje atraktivne Ford Pume prodata u Velikoj Britaniji

Prema novim podacima, trećina proizvodnje Ford Pume, koja silazi s proizvodne trake rumunske tvornice u Craiovi, isporučena je na britanskom tržištu.

Autor: BIHAMK

Subkompaktni crossover ujedno je najprodavaniji automobil u Britaniji nakon sedam mjeseci tekuće godine. Na tržištu Velike Britanije Ford kotira kao domaći brend. Analogno tome, Ford je u periodu između januara i jula prodao 29.792 primjerka Pume. To čini subkompaktni crossover, proizveden u Craiovi, najprodavanijim automobilom u Velikoj Britaniji do sada.

Također, samo u julu mjesecu je Ford Puma prodata u 3.418 primjerka na ovom tržištu, a bolji su bili samo Kia Sportage s 3.999 jedinica i Nissan Qashqai s 3.633 prodate jedinice.

Prema analizi koju je provela publikacija Profit, više od trećine proizvodnje Ford Pume u Craiovi prodaje se u Velikoj Britaniji. Od početka 2024. do kraja jula proizvedeno je oko 100.000 primjeraka Pume. Štaviše, crossover pokriva oko 70% ukupne proizvodnje u fabrici Ford Otosan u Craiovi. Ostali modeli koji se proizvode u rumunskoj tvornici su Tourneo Courier i Transit Courier, a ovaj duo do sada je proizveden u 48.000 jedinica.

Drugi najprodavaniji model nakon Pume u posljednjih sedam mjeseci u Velikoj Britaniji bio je Kia Sportage, s 28.138 prodatih jedinica. Podij upotpunjuje još jedan SUV, odnosno Nissan Qashqai, koji je prodat u 26.514 primjeraka. Tek na četvrtom mjestu imamo prvi model koji nije SUV, a to je Volkswagen Golf.

Uz Ford, Dacia također uživa rast na britanskom tržištu. U julu je marka iz Miovena prodala oko 2.100 jedinica, što znači povećanje od 34% u odnosu na juli 2023. Od januara do jula Dacia je prodala 18.262 automobila u Velikoj Britaniji, 7,5% više nego u istom intervalu prošle godine. Najprodavaniji model na ovom tržištu je očekivano Sandero.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo