Članak top banner 970x90
Vijesti

Toyota unaprijedila revolucionarnu limuzinu Mirai, koja sad ima domet od 650 kilometara

Toyotin revolucionarni model Mirai, prvi svjetski produkcijski sedan s vodikovim gorivim ćelijama, dobio je niz tehnoloških unaprjeđenja za modelsku 2024. godinu. Akcent je na trećem tanku i većoj autonomiji.

Autor: BIHAMK

Toyota je pripremila niz noviteta za Mirai. Najvažniji su novi multimedijalni sistem i nekoliko sigurnosnih sistema u standardnom paketu. Istovremeno, ugradnjom trećeg rezervoara vodika domet je povećan za 30 posto i sada iznosi respektabilnih 650 km. Rezervoari su raspoređeni u obliku slova T, pri čemu je najduži postavljen uzdužno u sredinu. Ukupno je u njih moguće smjestiti 5.6 kg vodonika, u poređenju s 4.6 kg u dva rezervoara na prethodnom modelu.

Mirai je, zahvaljujući većim prevjesima, stigao na gotovo pet metara dužine (4.975 mm), a povećana je i širina vozila, i to za pozamašnih 75 mm. Visokonaponska baterija i elektromotor su smješteni iznad zadnje osovine. Baterija je litijum-jonska s kapacitetom od 4.0 Ah, dok je snaga elektromotora 134 kW.

Dio standardne opreme sada je sistem za prevenciju sudara, adaptivni tempomat, sistem prepoznavanja saobraćajne trake, te detalji poput prepoznavanja vozila u mrtvom uglu ili kamera s krugom od 360 stepeni.

Slično je i u enterijeru koji sada prihvata Toyotin sofisticirani multimedijski paket Smart Connect+, kome se pristupa preko 12.3-inčnog ekrana osjetljivog na dodir novog izgleda.

Ostale novine koje donosi Toyota Mirai su daljinsko parkiranje putem pametnog telefona i digitalni ključ, koji će biti dostupan od druge polovine ove godine. Pomoć pri skretanju u nuždi također sada, pored pješaka, biciklista i parkiranih vozila, prepoznaje i motocikliste.

Nova ažurirana Toyota Mirai već je dostupna u nekoliko evropskih zemalja.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo