Članak top banner 970x90
Vijesti

Toyota unaprijedila revolucionarnu limuzinu Mirai, koja sad ima domet od 650 kilometara

Toyotin revolucionarni model Mirai, prvi svjetski produkcijski sedan s vodikovim gorivim ćelijama, dobio je niz tehnoloških unaprjeđenja za modelsku 2024. godinu. Akcent je na trećem tanku i većoj autonomiji.

Autor: BIHAMK

Toyota je pripremila niz noviteta za Mirai. Najvažniji su novi multimedijalni sistem i nekoliko sigurnosnih sistema u standardnom paketu. Istovremeno, ugradnjom trećeg rezervoara vodika domet je povećan za 30 posto i sada iznosi respektabilnih 650 km. Rezervoari su raspoređeni u obliku slova T, pri čemu je najduži postavljen uzdužno u sredinu. Ukupno je u njih moguće smjestiti 5.6 kg vodonika, u poređenju s 4.6 kg u dva rezervoara na prethodnom modelu.

Mirai je, zahvaljujući većim prevjesima, stigao na gotovo pet metara dužine (4.975 mm), a povećana je i širina vozila, i to za pozamašnih 75 mm. Visokonaponska baterija i elektromotor su smješteni iznad zadnje osovine. Baterija je litijum-jonska s kapacitetom od 4.0 Ah, dok je snaga elektromotora 134 kW.

Dio standardne opreme sada je sistem za prevenciju sudara, adaptivni tempomat, sistem prepoznavanja saobraćajne trake, te detalji poput prepoznavanja vozila u mrtvom uglu ili kamera s krugom od 360 stepeni.

Slično je i u enterijeru koji sada prihvata Toyotin sofisticirani multimedijski paket Smart Connect+, kome se pristupa preko 12.3-inčnog ekrana osjetljivog na dodir novog izgleda.

Ostale novine koje donosi Toyota Mirai su daljinsko parkiranje putem pametnog telefona i digitalni ključ, koji će biti dostupan od druge polovine ove godine. Pomoć pri skretanju u nuždi također sada, pored pješaka, biciklista i parkiranih vozila, prepoznaje i motocikliste.

Nova ažurirana Toyota Mirai već je dostupna u nekoliko evropskih zemalja.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo