Članak top banner 970x90
Vijesti

Toyota RAV4 je najprodavaniji automobil u 2022.

Preko milion isporuka modela RAV4 Toyota je realizovala u prošloj godini globalno. Zanimljivo, popularnost Toyote ne završava samo s modelom Rav4, s obzirom da je Toyota plasirala čak 5 modela unutar top 10 liste.

Autor: BIHAMK

JATO Dynamics objavio je svoj globalni izvještaj o prodaji za prošlu godinu kada je ukupno prodano 79,4 miliona novih vozila širom svijeta. Ovaj broj predstavlja pad od dva posto u usporedbi s 2021. na ključnim tržištima kao što su Sjeverna Amerika, Evropa i Kina. S druge strane, sva ostala tržišta u razvoju poput Indije, Bliskog Istoka, jugoistočne Azije i Afrike povećali su svoju prodaju nadoknađujući pad u drugim regijama. Ali to nije najzanimljiviji podatak iz izvještaja.

Prema podacima do kojih je došao JATO, Toyota RAV4 bio je najprodavaniji model u svijetu prošle godine s više od milion isporučenih primjeraka kupcima, od čega je 43 posto prodano u SAD i Kanadi. Popularni SUV slijedila je Toyota Corolla s približno 992.000 prodanih primjeraka, a treći je bio Tesla Model Y sa 747.000 globalnih registracija. Sve u svemu, Toyota je prošle godine imala pet najprodavanijih modela unutar liste od 10 najprodavanijih modela globalno. Unutar te liste Ford, Nissan i Honda plasirali su tek po jedan model, dok je Tesla napravila iznimku s dva.

S obzirom na gore navedene brojke, vjerovatno ne iznenađuje da je Toyota bila i najveći proizvođač automobila na svijetu. Japanski gigant zabilježio je porast globalne prodaje od 0,3 posto zahvaljujući uglavnom dobrim rezultatima u Kini, koja je sada njeno najveće tržište ispred SAD-a i Japana. Volkswagen grupa je prošle godine bila drugi najprodavaniji automobilski konglomerat u svijetu unatoč velikom padu prodaje od 10 posto. Treći je Hyundai-Kia, a slijede Stellantis i General Motors.

JATO-ov izvještaj također pokazuje da je najbrže rastući proizvođač automobila prošle godine bio BYD. Ova sve popularnija kineska marka je također bila drugi najprodavaniji proizvođač električnih vozila nakon Tesle. Govoreći o segmentu električnih vozila, prošle je godine prodano ukupno 7,37 miliona električnih automobila, što je povećanje od 2,9 miliona jedinica u odnosu na 2021. Baterijska vozila su činila 9,3 posto svjetskog automobilskog tržišta lani.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo