Članak top banner 970x90
Vijesti

Teslina mega fabrika u Kini proizvodiće 10.000 komercijalnih baterija godišnje

Američki proizvođač električnih vozila najavio da će nova fabrika, koja će se graditi u Šangaju, moći da proizvodi 10.000 komericijalnih baterija godišnje, sa kapacitetom skladištenja od 40 GWh.

Autor: BIHAMK

Kompanija Tesla je 22. decembra najavila potpisivanje ugovora o prenosu zemljišta za projekat svoje nove fabrike u Šangaju. Planirano je da nova tvornica proizvodi 10.000 komercijalnih baterija za skladištenje energije godišnje, a Tesla bi trebalo da počne izgradnju fabrike u prvom kvartalu 2024. godine.

Tesla je u aprilu najavio planove za postavljanje nove mega-tvornice u Šangaju koja bi proizvodio velike komercijalne baterije za skladištenje energije poznate kao Megapacks. Međutim, rokovi koje je Tesla najavio za početak izgradnje i proizvodnje nove superfabrike još više zaostaju za prvobitnim planom. Kompanija još nije navela razloge za ovo kašnjenje.

Prvi Teslin projekat postrojenja za skladištenje energije van Sjedinjenih Država je ranije opisao izvršni direktor Elon Musk kao proširenje proizvodnih kapaciteta Megapacks tvornice u Kaliforniji. Predstavnik Tesla China je u intervjuu otkrio da će se proizvodi koje proizvodi šangajska fabrika prodavati globalno.

Američka kompanija je krenula u potpuni prelazak na održivu energiju, s ciljem postizanja 100% održive energije do 2050. godine.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo